Soaren

We soaren in de weekenden en vakanties van november tot en met februari en losse dagen door het jaar heen. Het is geschikt voor piloten van elk niveau, mits je zelf een goede vlieguitrusting hebt en een beetje kunt sturen. Opgeven gaat per mail: stuur ons een berichtje dat je interesse hebt voor soarlessen, en geef daarbij ook je vliegniveau aan en of je eigen uitrusting hebt. We houden je dan op de hoogte van de plannen.


Soarplanning:

 • van november tot en met februari op soarbare dagen, door de weeks en in de weekends
 • afhankelijk van het weer ook een week in de krokusvakantie
 • we zijn gesloten tussen Kerstmis en Oud en Nieuw; er is dan ook geen soarles!

Een impressie van onze soarlessen op de Brouwersdam

Soaren is vliegen op hellingstijgwind. Je hebt er dus een helling voor nodig en flink wat wind. De Nederlandse duinen zijn hier heel geschikt voor. Als de wind recht op de duinen blaast, buigt de lucht als het ware af omhoog. Net voor en boven het duin ontstaat zo een stijgende luchtstroom, de soarband. Op die luchtstroom kunnen we uren in de lucht blijven. Je moet dan wel dicht bij de duinen blijven. We soaren bij windkracht 4 à 5. Dat is flink wat wind, dus is het erg belangrijk dat de wind niet vlagerig is maar heel stabiel in sterkte.

Soarstekken waar we lessen

We starten vanaf het duin, waar je normaal niet mag komen. Er zijn in Nederland een paar soarstekken waar wij als deltapiloot wel op het duin mogen komen. Twee van die stekken gebruiken wij voor de eerste oefeningen.

De Maasvlakte – Slufter

 • Windrichting: Zuid
 • Kenmerken: relatief klein gebied, niet erg geschikt om te oefenen. Alle duinen zijn vrij te betreden maar erg hobbelig met veel voorduintjes. Goed voor de eerste oefeningen en voor de cracks die turbulente aanstroming niet erg vinden.

Tweede Maasvlakte – Activiteitenstrand

 • Windrichtingen: Zuidwest, West, Noordwest
 • Kenmerken: het recreatiestrand is onlangs aangelegd en geopend. Het is langer dan de Slufter en er liggen mooie rechte duinen. Vanwege de hekken onderaan het duin is de stek niet overal geschikt om les te geven maar voor veel windrichtingen is er wel een plekje te vinden. Bij het activiteitenstrand hebben sporters zelfs voorrang op badgasten en mogen we de duinen van onder tot boven betreden.

soarenlangeveld_370

Brouwersdam

 • Windrichtingen: Noord, Westnoordwest
 • Kenmerken: bij de Brouwersdam kunnen we zowel met beginnende soarders als met gevorderden terecht. Voor beginners is de beste windrichting WNW. Voor wat gevorderden kunnen we vliegen bij WNW en N, zelfs met een heel klein pietsie oost erin.

Langevelderslag

 • Windrichting: Noordwest
 • Kenmerken: bij deze soarstek kun je ver vliegen langs de Nederlandse kust. We mogen hier alleen in het startvak op het duin komen. Daardoor is deze stek niet zo handig voor het allereerste begin. Als je uitzakt moet je inpakken en over het strand teruglopen naar een strandopgang. We gaan dus alleen met gevorderden naar deze stek, die klaar zijn voor het indraaien en bovenblijven. Omdat het duin hier wat hoger is en redelijk stijl, is hier niet per se hele harde wind nodig.

Soarweer

Soaren doen we met flink wat wind, zeg 5 a 6 bft. Vliegen met windvlagen is nooit leuk, en zeker niet als het zo hard waait. Daarom kunnen we alleen soaren als de wind niet vlagerig is, uit de goede richting komt en flink doorblaast. Voor eerste soaroefeningen en soaren op B1-niveau is 18 a 20 knopen een mooie windkracht. Ben je wat verder en toe aan het indraaien en proberen boven te blijven, dan zoek je 20 knopen of meer. Met een dubbeldoeker mag het nog een paar knopen meer zijn. Als het goed is weet je tegen die tijd zelf ook ongeveer hoeveel wind je nodig hebt om boven te kunnen blijven. Dat varieert per niveau, vlieger én per soarstek.

Aanmelden

Wil je leren soaren en heb je je eigen vliegmateriaal? Stuur dan een mailtje naar info@deltavliegschool.com. We nemen je dan op in onze soarlijst. Dit is een openbare maillijst: de lijst zelf blijft geheim, maar iedereen die erop staat, kan alle andere leden zien. De piloten zelf houden het weer in de gaten. Komt er soarweer aan, dan kan iedereen een mailtje rondsturen om elkaar op scherp te zetten. Bij ten minste 3 gegadigden kijken wij welke instructeur de dag kan begeleiden. Dat kan ook buiten het soarseizoen om als het goed soarweer dreigt te worden. Wil je soaren maar heb je nog geen eigen vliegmateriaal, zet dat dan even in je mail. We kijken dan wat er mogelijk is; op veel dagen nemen we wel wat lesmateriaal mee, maar niet altijd.

Kosten

Soaren rekenen we af per dag. Welk niveau je ook hebt of welke cursus je ook volgt, een dag soaren kost € 65 per persoon. De lessen gaan door bij ten minste 3 aanmeldingen. Besluiten we met elkaar af te reizen naar de soarstek maar vlieg je niet, dan kost dat toch een dag.

Reacties zijn gesloten.