Eigen uitrusting in topconditie

Heb je een eigen vlieguitrusting, dan is het logisch dat je zorgt dat die helemaal in orde is. Je vertrouwt er immers je leven aan toe. Vlieger, harnas, noodparachute en helm zijn essentieel bij het vliegen, en hebben zo elk hun eigen onderhoud nodig. Ook als je bij ons lest ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen materiaal. In dit artikel geven we wat tips voor het omgaan met je materiaal, en geven we onze minimumeisen aan. Wil je bij ons vliegen, dan moet je zorgen dat je materiaal hieraan voldoet.

Wij vinden het logisch dat je alleen met materiaal vliegt dat helemaal in orde is. Toch bleek de afgelopen jaren dat piloten dat niet zo belangrijk vonden. Andere piloten wisten niet goed hoe ze konden controleren of alles wel ok was. Een gouden regel voor iedereen: niet vliegen als je niet zeker bent van je materiaal! Gelukkig kun je vrijwel alle vliegmaterialen laten controleren, ook als je zelf niet precies weet waar het aan moet voldoen.

Deltavliegers – regelmatige inspectie

Koop je een nieuwe deltavlieger of een tweedehands vlieger van een officiele dealer, dan mag je ervan uit gaan dat die helemaal in orde is. Vraag voor de zekerheid wel of deze is testgevlogen, en controleer hem goed samen met de dealer. Bij een nieuwe vlieger zit meestal een handleiding met handige informatie én met serviceintervallen. Daar staat bijvoorbeeld in dat een toestel elke 2 jaar helemaal gecontroleerd moet worden, dat onderkabels na bijvoorbeeld 5 jaar of 500 vlieguren vervangen moeten worden. Dat zijn richtlijnen van de fabrikant, opgesteld om het materiaal zo veilig mogelijk te houden. Volg deze regels met je gezonde verstand en in overleg met de dealer of de fabrikant.

Koop je een tweedehands deltavlieger van een particulier, dan mag je er níet van uitgaan dat die helemaal in orde is. Vraag altijd naar een recent keuringsbewijs. Is dat ouder dan 2 jaar? Dan moet het toestel voor je eigen veiligheid opnieuw gekeurd worden. Heb je er verstand van, dan kun je hem zelf helemaal uitdoeken, controleren en weer in elkaar zetten. Heb je er niet zo veel verstand van, vraag dan de dealer of de fabrikant om een check. Het is goed gebruik om bij aanschaf van een tweedehands vlieger als koper de check te betalen en de verkoper eventuele reparatieksoten als er gebreken uit naar voren komen. Is het keuringsbewijs jonger dan 2 jaar maar ziet de vleugel er niet zo goed uit of geef de eigenaar aan dat er iets mee gebeurd is, laat hem dan ook checken. Vlieg je al met een tweedehands toestel dat nooit is gechekt? Laat dat dan alsnog doen.

Harnassen ook controleren

Bij harnassen geldt hetzelfde als bij vliegers: een nieuw harnas moet helemaal in orde zijn maar controleer het goed samen met de dealer. Bij een tweedehands harnas moet je het zelf grondig controleren en de vorige eigenaar uithoren over wat er met het harnas allemaal is gebeurd. Je controleert je harnas elk jaar een keer extra goed op structurele problemen en laat het na 10 jaar door dealer of fabrikant controleren. Dat doe je ook als jij je noodchute hebt moeten gebruiken of als je een flinke crash gemaakt hebt. Heb je al een oud harnas, laat dat dan snel checken.

Noodparachute – 10 jaar en dan…?

Net als bij vliegers en harnassen zit er bij noodparachutes vaak een handleiding en een logboekje. In de handleiding staat precies hoe lang de chute mee kan (meestal 10 jaar zonder check) en hoe vaak de chute gelucht en herpakt moet worden (meestal elke 6 maanden, soms elke 3). Zorg dat je weet hoe dat zit met je eigen chute, en zorg dat ‘ie dan ook gevouwen wordt. Houdt dat bij in het logboekje, zodat je het niet vergeet. Heeft je chute de eindleeftijd bereikt, dan is ‘ie vaak nog wel in orde. Laat je dat controleren door dealer of fabrikant, dan kan hij vaak nog 2 jaar extra mee. Een tweedehands noodchute kopen kan best. Het liefst laat je die dan ook controleren, tenzij je de verkoper op zijn mooie ogen geloofd dat ‘ie nooit is gebruikt en altijd netjes droog en uit de zon opgeborgen heeft gelegen.

Helm en carabiner stootvrij

Een helm is enorm sterk en biedt geweldige bescherming voor je hoofd. Bij een klap absorbeert de helm veel van de energie door zelf te vervormen en te barsten. Dat kan aan de buitenkant zijn, maar vaker is dat onzichtbaar van binnen. Heeft je helm een flinke klap gemaakt, al dan niet met je hoofd erin, dan heeft ‘ie zijn werk gedaan. De helm kun je dan beter vervangen. Je weet immers niet goed of ‘ie nog sterk genoeg is voor nog een klap. Datzelfde geldt voor de carabiner. Die is enorm stevig, kan tegen allerlei belastingen maar kan niet tegen stoten. Na een flinke tik kan de carabiner onzichtbaar beschadigd zijn. Ook die moet je dan vervangen. Ga dus zorgvuldig om met helm en carabiner, dan gaan ze het langste mee.

Waar en hoe laten controleren?

Gangbare vlieguitrusting kun je laten controleren door de dealer of fabrikant. Bestaat de fabrikant van jouw materialen niet meer, dan zegt dat meestal ook al iets over de leeftijd van het materiaal. Is het toe aan een controle, dan kunnen wij je helpen een adres te vinden. Houdt er rekening mee dat voor heel oud of exotisch materiaal geen adres meer te vinden is.

Let op: vanaf 2017 gaan wij het materiaal van alle piloten die bij ons vliegen, beter controleren. We zullen regelmatig vragen wanneer iets voor het laatst gecontroleerd is, en kunnen erg oud materiaal zonder recente check ook weigeren. Kijk voor het seizoen start al eens hoe het staat met jouw materiaal. Overweeg je een tweedehands vlieger aan te schaffen, houdt dan rekening met de kosten en tijdsinvestering van een check!

 

Getagd , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.