Beginnen met lieren

Lieren is een prettige manier om met deltavliegen te beginnen. Je bent vanaf het begin verzekerd van relatief veel vliegtijd en veel starts, zodat je snel vorderingen maakt. Je oefent met rustig weer en later ook met wat meer wind, en went daardoor vanzelf aan wisselende weersomstandigheden. De liermachine wordt bediend door een ervaren lierinstructeur die over de radio instructies geeft. Zo kun je leren deltavliegen in Nederland.


Startdata beginnerscursus lieren

We raden je aan om te beginnen met lieren. Dat kan op onderstaande data. Staan er twee weekends vermeld, houd ze dan beide vrij. Gaat het eerste weekend niet door vanwege het weer, dan schuift je aanmelding automatisch door naar het volgende blokje. Komt dat niet uit, geef dat dan bij aanmelding alvast aan.

Startdata 2019:

 • 20 en 21 april (reserve 27 en 28 april)
 • 22 en 23 juni (reserve 29 en 30 juni)
 • 29 en 30 juni (reserve 6 en 7 juli)
 • 24 en 25 augustus (reserve 31 augustus en 1 september)
 • 19 en 20 oktober (geen reserve, einde seizoen)

-direct inschrijven-    -prijslijst-


Video: Thijmen Janssen aan het eind van de B1-cursus

De liercursussen zijn op Vliegterrein ’t Looveld in Drenthe. We beginnen in principe om 9:00 uur met kennismaken en de briefing. We zoeken het vliegmateriaal uit en gaan vlot aan de slag. De dagindeling is sterk afhankelijk van het weer: bij goed weer gaan we direct na de briefing naar buiten om de deltavlieger op te bouwen en de eerste oefeningen te doen. In de middag wordt het vaak wat onstuimig in de lucht, en zijn de gevorderde piloten aan de beurt. Aan het eind van de dag wordt het weer rustiger en dan gaan jullie verder. De gevorderde piloten helpen jullie, en jullie kunnen de gevorderde piloten helpen. Zo ben je de hele dag wel in touw eh leer je veel, door te doen en door te kijken.

Dag 1: lopend vliegen

Is het toestel opgebouwd en gecheckt, dan beginnen we met de eerste loopoefeningen. Met een klein beetje vaart kun je het toestel al laten vliegen. Zo kun je dus al leren starten, sturen en landen zonder de lucht in te gaan, een veilig idee. Tijdens de loopoefeningen krijg je gevoel voor het toestel, leer je er goed mee manoeuvreren en leer je direct al de belangrijkste veiligheidsmaatregelen en procedures.

Dag 2: de eerste vluchten!

Op de tweede dag gaan we verder waar we gebleven zijn en perfectioneren we de technieken zodat we echt kunnen gaan vliegen aan de lier. Dat begint heel rustig met ‘aangedreven loopoefeningen’. De lier trekt dan heel  zachtjes en helpt je wat sneller te lopen dan je zelf zou kunnen. Voor je het weet ben je zomaar een paar stappen los van de grond! Langzaamaan zorgen we dat je steeds langer in de lucht blijft, maar nog op bescheiden hoogte.

Verder na de eerste dagen

Na de eerste twee dagen werk je verder aan je techniek en zelfvertrouwen. Je wordt steeds handiger met je delta, op de grond bij het verplaatsen en in de lucht, bij het vliegen. Je vluchtjes worden steeds langer, en op den duur maak je ook steeds meer hoogte. Er zijn een paar basisvaardigheden die je moet leren, en die bepalen ook het niveau van de lessen die je volgt.

Dit is globaal de indeling van niveaus:

 1. Beginners
  De eerste dagen van de B1-cursus en/of de introductiecursus. We doen loopoefeningen en eerste hopjes aan de lier. Je leert starten, landen, snelheid houden en op koers blijven. Het is mooi als je ook al een beetje kunt ontspannen in je harnas.
 2. Ontkoppelen oefenen
  Je blijft al wat langer in de lucht en omdat je goed op je snelheid en koers let, kun je ook al wat hoger vliegen. Dat geeft de tijd om het ontkoppelen te oefenen, het losmaken van de lierkabel. Dat is niet moeilijk maar je moet er de tijd (dus hoogte!) voor hebben.
 3. Lange baan rechtuit
  Je kunt al een beetje ontkoppelen, al lukt het misschien nog niet altijd. En lukt het ontkoppelen wel, dan begin je met het oefenen van S-bochten. De volgende stap is het doorvliegen tot boven de lier (tot wel 70 meter hoog!), ontkoppelen en je eerste circuitjes vliegen. Dit is ook het niveau waar piloten instromen met B2 die voor het eerst lieren en piloten met een verlopen brevet.
 4. De ‘cracks’ en afronden B1
  Je kunt inmiddels ontkoppelen en maakt hoogtevluchten zoals hierboven. Je bent toe aan circuitjes vliegen; met rustige lucht kun je hier je eerste circuitjes vliegen, maar liefst heb je er al eentje gevlogen bij niveau 3. Met nog een paar hoogtevluchten rond je je B1-opleiding aan de lier af. Bij dit niveau vliegen ook de B2-cursisten en de ervaren piloten mee (herintreders, vrije vliegers en andere vogels).
 5. Oefenhelling
  Dit is geen apart niveau maar wel een starttechniek die je ook moet oefenen. Heb je al lekker wat gelierd, dan is vaak één blokje op de helling genoeg om het in de vingers te krijgen. Ga je eerder al naar de helling, dan moet je er wat vaker oefenen. Je komt er ook nog een keertje terug voor je naar de bergen gaat, om te wennen aan je eigen vlieguitrusting.

Aanmelden voor vervolglessen

We gaan er van uit dat je zo veel mogelijk lessen op jouw niveau komt volgen. Voor je naar huis gaat, meldt je alvast bij de instructeur wanneer je weer komt. Mik vooral op de blokjes van jouw niveau, dan oefenen we in ieder geval precies dat waar jij aan toe bent. Je kunt ook komen oefenen tijdens de andere lessen. We overleggen dan vooraf even over de mogelijkheden.

Lestijden en lesdagen

Bijna alle lessen zijn van vrijdag tot en met zondag. Op vrijdag beginnen we rond 10:00 uur, de dagen daarna wat eerder. De meeste piloten logeren dan ook op de camping van het vliegterrein of in een B&B in het dorp. Woon je dichtbij, dan kun je ook elke dag heen en weer maar zorg in ieder geval dat je op tijd én uitgeslapen bent. Probeer er steeds het hele blokje te zijn: hoe meer je vliegt, hoe sneller je vorderingen. Kun je er niet het hele blokje, meldt dat dan vooraf. Natuurlijk kunnen studenten, scholieren en werkenden niet alle vrijdagen maar kom dan in ieder geval de zaterdag én zondag.NV_netgestart_Rens-Peeters.jpg

Soaren voor beginners

Wil je als beginnend piloot ook mee met onze soarlessen? Dat kan, maar er is niet altijd schoolmateriaal aanwezig. Overleg dat per soardag even met Heleen. Je kunt je aanmelden voor de soarmaillijst als je in ieder geval een klein beetje kunt sturen. Kijk voor meer informatie bij de cursusinformatie soaren.

B1, en dan?

Heb je de smaak te pakken? Dan kun je na je B1 door om zelfstandig piloot te worden. De eerste bergvluchten in de Franse Alpen staan dan voor de deur!

Reacties zijn gesloten.