Beginnen met lieren in Nederland

Lieren is een goede manier om met deltavliegen te beginnen. Je bent vanaf het begin verzekerd van relatief veel vliegtijd en veel starts, zodat je snel vorderingen maakt. Je oefent met rustig weer en later ook met wat meer wind, en went daardoor vanzelf aan wisselende weersomstandigheden. De liermachine wordt bediend door een ervaren lierinstructeur die over de radio instructies geeft. Zo kun je leren deltavliegen in Nederland.


Startdata B1 & Introductie
 • 14 en 15 april (bijna vol)
 • 30 april en 1 mei
 • 4 en 5 juni
 • 10 en 11 augustus
 • 20 en 21 augustus
 • 15 en 16 oktober

Alle introductiecursussen zijn ook als 5-daagse te volgen, behalve die van 30 april – 1 mei en 15 – 16 oktober.

Direct inschrijven Naar de agenda

De liercursussen zijn op Het Wolkenveld in Drenthe en starten meestal op zaterdagochtend om 09:00 uur. Na een korte kennismaking en briefing gaan we vlot buiten aan de slag. De dagindeling is sterk afhankelijk van het weer: bij goed weer gaan we direct na de briefing naar buiten om de deltavlieger op te bouwen en de eerste oefeningen te doen. In de middag wordt het vaak wat onstuimig in de lucht en kan het zijn dat we een pauze houden en ’s avonds verder gaan. Soms kunnen we ook gewoon doorlessen. Vlak voor elk cursusblok hebben we nog even contact over het weer, en maken we de exacte planning.

Dag 1: lopend vliegen

Is het toestel opgebouwd en gecheckt, dan beginnen we met de eerste loopoefeningen. Met een klein beetje vaart kun je het toestel al laten vliegen. Zo kun je dus al leren starten, sturen en landen zonder de lucht in te gaan, een veilig idee. Tijdens de loopoefeningen krijg je gevoel voor het toestel, leer je er goed mee manoeuvreren en leer je direct al de belangrijkste veiligheidsmaatregelen en procedures.

Dag 2: de eerste vluchten!

Op de tweede dag gaan we verder waar we gebleven zijn en perfectioneren we de technieken zodat we echt kunnen gaan vliegen aan de lier. Dat begint heel rustig met ‘aangedreven loopoefeningen’. De lier trekt dan heel  zachtjes en helpt je wat sneller te lopen dan je zelf zou kunnen. Voor je het weet ben je zomaar een paar stappen los van de grond! Langzaamaan zorgen we dat je steeds langer in de lucht blijft, maar nog op bescheiden hoogte.

Verder na de eerste dagen

Na de eerste twee dagen werk je verder aan je techniek en zelfvertrouwen. Je wordt steeds handiger met je delta, op de grond bij het verplaatsen en in de lucht, bij het vliegen. Je vluchtjes worden steeds langer, en op den duur maak je ook steeds meer hoogte. Er zijn een paar basisvaardigheden die je moet leren, en die bepalen ook het niveau van de lessen die je volgt.

Dit is globaal de indeling van niveaus:

 1. Start – Beginners
  De eerste dagen van de B1-cursus en/of de introductiecursus. We doen loopoefeningen en eerste hopjes aan de lier of op de helling. Je leert starten, landen, snelheid houden en op koers blijven. Het is mooi als je ook al een beetje kunt ontspannen in je harnas.
 2. Follow-up
  Voor iedereen die een startblokje gedaan heeft, liefst aan de lier. De hopjes worden langer en je leert steeds beter op snelheid en koers letten. Daardoor kun je steeds wat hoger vliegen. Dat geeft de tijd om het ontkoppelen te oefenen, het losmaken van de lierkabel. Dat is niet moeilijk maar je moet er de tijd (dus hoogte!) voor hebben en een handje los durven laten. Kun je ontkoppelen, dan kun je meedoen met de lieruitjes.
 3. Lieruitjes – lange baan rechtuit en circuitvliegen
  Van B1-ers die kunnen ontkoppelen tot ervaren thermiekcracks met B3, het lieruitje is voor jullie. We vliegen op een zo lang mogelijke baan, waarbij de beginners bochten gaan oefenen. Dat begint met rustige S-bochten. De volgende stap is het doorvliegen tot boven de lier (tot wel 90 meter hoog!), ontkoppelen en je eerste circuitjes vliegen. Dit is ook het niveau waar piloten instromen met B2 die voor het eerst lieren en piloten met een verlopen brevet. Vrije Vliegers die komen voor lange baan en thermieken doen ook mee. Zij vliegen vooral midden op de dag als het thermischer is.
 4. De ‘cracks’, Vrije Vliegers en afronden B1
  Je kunt inmiddels ontkoppelen en maakt hoogtevluchten zoals hierboven. Je bent toe aan circuitjes vliegen; met rustige lucht kun je hier je eerste circuitjes vliegen, maar liefst heb je er al eentje gevlogen bij niveau 3. Met nog een paar hoogtevluchten rond je je B1-opleiding aan de lier af. Bij dit niveau vliegen ook de B2-cursisten en de ervaren piloten mee (herintreders, vrije vliegers en andere vogels).
 5. Oefenhelling
  Dit is geen apart niveau maar wel een starttechniek die je ook moet oefenen. Heb je al lekker wat gelierd, dan is vaak één blokje op de helling genoeg om het in de vingers te krijgen. Ga je eerder al naar de helling, dan moet je er wat vaker oefenen. Je komt er ook nog een keertje terug voor je naar de bergen gaat, om te wennen aan je eigen vlieguitrusting.

Aanmelden voor vervolglessen

We gaan er van uit dat je zo veel mogelijk lessen op jouw niveau komt volgen. Voor je naar huis gaat, meldt je alvast bij de instructeur wanneer je weer komt. Mik vooral op de blokjes van jouw niveau, dan oefenen we in ieder geval precies dat waar jij aan toe bent. Je kunt ook komen oefenen tijdens de andere lessen. We overleggen dan vooraf even over de mogelijkheden.

Lestijden en lesdagen

Het lieren is meestal van zaterdag tot en met maandag. De begintijd kan wisselen vanwege het weer. Zorg dus dat je eventueel vrijdagavond al aanwezig bent. Je kunt overnachten naast het lierterrein, in een B&B, op een slaapzaal of in je tentje/camper, wel zo makkelijk. Woon je dichtbij, dan kun je ook elke dag heen en weer maar zorg in ieder geval dat je op tijd én uitgeslapen bent. We lessen op zaterdag en zondag door tot het begin van de avond en ruimen daarna samen op. Samen koken of uit eten staat zeker op het programma! Op maandag stoppen we iets eerder, zodat iedereen na het opruimen nog een beetje bijtijds naar huis kan.

De blokjes op de oefenhelling starten op donderdag met loopoefeningen voor de beginners. De follow-uppers sluiten aan op vrijdagmorgen bij zonsopkomst, dus moeten op donderdagavond al aanwezig zijn. Ook op de oefenhelling kun je kamperen naast het lesterrein of logeren in een B&B of pension in het dorpje nabij, waar we ook steeds samen eten. We lessen door tot zondagmorgen en lunchen na het opruimen nog samen. Daarna kan iedereen op tijd naar huis.

Probeer er steeds het hele blokje te zijn: hoe meer je vliegt, hoe sneller je vorderingen. Kun je er niet het hele blokje, meldt dat dan vooraf. Natuurlijk kunnen studenten, scholieren en werkenden niet altijd ook door de weeks maar kom dan in ieder geval de zaterdag én zondag. Kom je voor het eerst, dan moet je echt op de eerste twee dagen van het lesblok aanwezig zijn.NV_netgestart_Rens-Peeters.jpg

Soaren voor beginners

Wil je als beginnend piloot ook mee met onze soarlessen? Dat kan, maar er is niet altijd schoolmateriaal aanwezig. Overleg dat per soardag even met Heleen. Je kunt je aanmelden voor de soarmaillijst als je in ieder geval een klein beetje kunt sturen. Kijk voor meer informatie bij de cursusinformatie soaren.

B1, en dan?

Heb je de smaak te pakken? Dan kun je na je B1 door om zelfstandig piloot te worden. De eerste bergvluchten in de Franse Alpen staan dan voor de deur! Je kunt ook doorlieren tot je aan kunt sluiten bij een club in Nederland. leren slepen kan ook, net als soaren aan de Nederlandse kust.

Inschrijven Prijslijst

Reacties zijn gesloten.