Beginnen met lieren

Lieren is een veilige en rustige manier om met deltavliegen te beginnen. Je bent vanaf het begin verzekerd van relatief veel vliegtijd en veel starts, zodat je snel vorderingen maakt. Je oefent met rustig weer maar ook met wind, en went daardoor vanzelf aan wisselende weersomstandigheden. De liermachine wordt bediend door een ervaren lierinstructeur en helpt je op een veilige manier de lucht in.


Startdata 2017

  • 22 – 25 april
  • 24 – 27 juni
  • 13 – 16 juli

  • 12 – 16 augustus
    Zomerpakket
  • 7 – 10 oktober

 


Video: Thijmen Janssen aan het eind van de B1-cursus

De liercursussen zijn op Vliegterrein ’t Looveld in Drenthe. We beginnen in principe om 10.00 uur met een briefing in de kantine. We maken kennis met elkaar en je krijgt een korte theoretische inleiding op het vliegen. De overige dagindeling is sterk afhankelijk van het weer. Bij goed weer gaan we direct na de briefing naar buiten om de deltavlieger op te bouwen. Je krijgt dan ook een helm en een harnas. In de middag is er meestal een korte pauze, en aan het eind van de dag pakken we samen weer in. Er is geen horeca op het terrein, dus neem je eigen lunch mee!

Dag 1: lopend vliegen

NV_eerste-vluchtje.jpg

Is het toestel opgebouwd en gecheckt, dan beginnen we met de eerste loopoefeningen. Met een klein beetje vaart kun je het toestel al laten vliegen. Zo kun je dus al leren starten, sturen en landen zonder de lucht in te gaan, een veilig idee. Tijdens de loopoefeningen krijg je feeling voor het toestel, leer je er goed mee manoeuvreren en leer je direct al de belangrijkste veiligheidsmaatregelen en procedures.

Dag 2: de eerste vluchten!

Op de tweede dag gaan we verder waar we gebleven zijn en perfectioneren we de technieken zodat we echt kunnen gaan vliegen aan de lier. Dat begint heel rustig met ‘aangedreven loopoefeningen’. De lier trekt dan heel  zachtjes en helpt je wat sneller te lopen dan je zelf zou kunnen. Voor je het weet ben je zomaar een paar stappen los van de grond.

Follow-up 1 en 2 en lieruitjes

NV_netgestart_Rens-Peeters.jpg

Om het niveau van de cursisten goed op elkaar af te stemmen, werken we aan de lier met verschillende niveaus. Na de loopoefeningen stroom je vanzelf door naar Follow-up 1. Daar maak je de eerste korte vluchten. Je leert veilig en gecontroleerd starten, sturen en landen. Follow-up 2 is voor beginners die al wat gevlogen hebben en kun je goed ontkoppelen, dan kun je meedoen met de lieruitjes. Daar zie je ook gevorderde piloten, soms al met brevet. De vluchtjes worden steeds wat langer en hoger, en sturen wordt steeds belangrijker. Vluchten tot 75 meter hoogte zijn nu zeker geen uitzondering!

Follow-up in de Eifel

Vast onderdeel van onze B1-opleiding is de oefenhelling in de Eifel. Ben je met lieren begonnen, dan ga je naar de Eifel voor een follow-up. Daar leer je onder hele rustige omstandigheden starten op een helling. Dit is een uitstekende voorbereiding op het starten in de bergen.

Soaren

Soms waait het te hard om te kunnen lieren. Als de windrichting dan precies goed is, kunnen we langs het strand oefenen. Het komt niet vaak voor, maar is wel een leuke aanvulling op wat je met lieren leert, en legt de basis voor het latere soaren. Ook dit doen we op schoolmateriaal.

De smaak te pakken?

Heb je de smaak te pakken? Dan kun je na je B1 door om zelfstandig piloot te worden. De eerste bergvluchten in de Franse Alpen staan voor de deur!

Comments are closed.