Beginnen op de oefenhelling

De oefenhelling van Randonaero ligt bij Monreal in de Duitse Eifel. Je kunt daar op verschillende hoogtes op de helling starten, afhankelijk van je niveau. En: er is een quad, waarmee je na elke oefening je vleugel weer naar boven brengt. Dat scheelt een boel energie, en zorgt dat je veel meer starts kunt maken.


Startdata beginnerscursus oefenhelling

Begin je met vliegen, dan kan het best een paar dagen duren voor je ook echt los komt van de grond. Daarom raden we je aan om te beginnen met lieren. Je komt dan vanzelf in de follow-up naar de oefenhelling.Wil je graag beginnen op de helling, dan kan dat natuurlijk ook. De lessen op de helling zijn meestal van vrijdag tot en met zondag. De introductiecursus is steeds de eerste twee dagen, dus vrijdag en zaterdag.

Startdata beginnerscursus oefenhelling

 • evt 1 en 2 augustus
 • 15 en 16 oktober

Bij vrij reizen naar Duitsland organiseren we eventueel extra data. Zie het coronaprotocol.

Inschrijven Prijslijst


 

Video: een lesblokje op de oefenhelling door Vicar

Heb je nog niet gelierd, dan begin je hier met de eerste loopoefeningen om gevoel voor het toestel te krijgen en om de basistechnieken onder de knie te krijgen. De eerste lesdag in de Eiffel begin je om 11.00 uur met een kennismaking en wat theorie. Na het opbouwen en checken van het toestel doe je de eerste loopoefeningen op een vlak terrein.

Steeds hoger op de helling

Al gauw kun je onderaan de heuvel starten. Gaat dat goed, dan schuiven we het startvak steeds wat verder op naar boven. Daar gaat het vliegen echt beginnen! Je lest nu mee met de piloten met al wat ervaring. Maar let op: de beste weersomstandigheden op de helling zijn hier vaak vroeg (!) in de ochtend en aan het eind van de dag. Reken erop dat je op dag 2 nog vóór zonsopkomst wordt verwacht! Ben je op de helling begonnen dan gaat dat vanzelf; je logeert in de buurt. Kom je voor een vervolgblokje, dan moet je de avond vooraf al arriveren.

Bespaar krachten met de quad

Na elke oefening moet je met je toestel weer de helling op. Sjouwen kost erg veel energie, zeker heuvel op. Daarom hebben we een quad met een aanhanger waar je deltavlieger op kan. Zo ben je snel en uitgerust weer boven, klaar voor je volgende start. Dankzij de quad houd je bij ons energie over voor nog wat extra vliegtijd.

Verder lessen aan de lier

Tijdens onze B1-opleiding vlieg je zowel op de oefenhelling als aan de lier. Ben je op de helling begonnen, dan vervolg je de cursus bij het eerste niveau lieren. Ben je begonnen met lieren, dan ga je verder op het niveau waar je gebleven was. Voordat je in de bergen gaat vliegen kom je nog een keer terug naar de oefenhelling, om te wennen aan je eigen vlieguitrusting.

 

 

 

 

 

 

 

Dit is globaal de indeling van niveaus:

 1. Start – Beginners
  De eerste dagen van de B1-cursus en/of de introductiecursus. We doen loopoefeningen en eerste hopjes aan de lier of op de helling. Je leert starten, landen, snelheid houden en op koers blijven. Het is mooi als je ook al een beetje kunt ontspannen in je harnas.
 2. Follow-up
  Voor iedereen die een startblokje gedaan heeft, liefst aan de lier. De hopjes worden langer en je leert steeds beter op snelheid en koers letten. Daardoor kun je steeds wat hoger vliegen. Dat geeft de tijd om het ontkoppelen te oefenen, het losmaken van de lierkabel. Dat is niet moeilijk maar je moet er de tijd (dus hoogte!) voor hebben en een handje los durven laten. Kun je ontkoppelen, dan kun je meedoen met de lieruitjes.
 3. Lieruitjes – lange baan rechtuit en circuitvliegen
  Van B1-ers die kunnen ontkoppelen tot ervaren thermiekcracks met B3, het lieruitje is voor jullie. We vliegen op een zo lang mogelijke baan, waarbij de beginners bochten gaan oefenen. Dat begint met rustige S-bochten. De volgende stap is het doorvliegen tot boven de lier (tot wel 90 meter hoog!), ontkoppelen en je eerste circuitjes vliegen. Dit is ook het niveau waar piloten instromen met B2 die voor het eerst lieren en piloten met een verlopen brevet. Vrije Vliegers die komen voor lange baan en thermieken doen ook mee. Zij vliegen vooral midden op de dag als het thermischer is.
 4. De ‘cracks’ en afronden B1
  Je kunt inmiddels ontkoppelen en maakt hoogtevluchten zoals hierboven. Je bent toe aan circuitjes vliegen; met rustige lucht kun je hier je eerste circuitjes vliegen, maar liefst heb je er al eentje gevlogen bij niveau 3. Met nog een paar hoogtevluchten rond je je B1-opleiding aan de lier af. Bij dit niveau vliegen ook de B2-cursisten en de ervaren piloten mee (herintreders, vrije vliegers en andere vogels).
 5. Oefenhelling
  Dit is geen apart niveau maar wel een starttechniek die je ook moet oefenen. Heb je al lekker wat gelierd, dan is vaak één blokje op de helling genoeg om het in de vingers te krijgen. Ga je eerder al naar de helling, dan moet je er wat vaker oefenen. Je komt er ook nog een keertje terug voor je naar de bergen gaat, om te wennen aan je eigen vlieguitrusting.

Aanmelden voor vervolglessen

We gaan er van uit dat je zo veel mogelijk lessen op jouw niveau komt volgen. Voor je naar huis gaat, meldt je alvast bij de instructeur wanneer je weer komt. Mik vooral op de blokjes van jouw niveau, dan oefenen we in ieder geval precies dat waar jij aan toe bent. Je kunt ook komen oefenen tijdens de andere lessen. We overleggen dan vooraf even over de mogelijkheden.

Lestijden en lesdagen

De blokjes op de oefenhelling starten op donderdag met loopoefeningen voor de beginners. De follow-uppers sluiten aan op vrijdagmorgen bij zonsopkomst, dus moeten op donderdagavond al aanwezig zijn. Ook op de oefenhelling kun je kamperen naast het lesterrein of logeren in een B&B of pension in het dorpje nabij, waar we ook steeds samen eten. We lessen door tot zondagmorgen en lunchen na het opruimen nog samen. Daarna kan iedereen op tijd naar huis.

Het lieren is van zaterdag tot en met maandag. Meestal beginnen we op zaterdag om 9 uur, afhankelijk van het weer. Het kan zijn dat we eerder starten als er veel thermiek verwacht wordt. Zorg dus dat je eventueel vrijdagavond al aanwezig bent. Je kunt overnachten naast het lierterrein, in een B&B, op een slaapzaal of in je tentje/camper, wel zo makkelijk. Woon je dichtbij, dan kun je ook elke dag heen en weer maar zorg in ieder geval dat je op tijd én uitgeslapen bent. We lessen op zaterdag en zondag door tot het begin van de avond en ruimen daarna samen op. Samen koken of uit eten staat zeker op het programma! Op maandag stoppen we iets eerder, zodat iedereen na het opruimen nog een beetje bijtijds naar huis kan.

Probeer er steeds het hele blokje te zijn: hoe meer je vliegt, hoe sneller je vorderingen. Kun je er niet het hele blokje, meldt dat dan vooraf. Natuurlijk kunnen studenten, scholieren en werkenden niet altijd ook door de weeks maar kom dan in ieder geval de zaterdag én zondag. Kom je voor het eerst, dan moet je echt op de eerste twee dagen van het lesblok aanwezig zijn.

Reacties zijn gesloten.