Vacatures en wenslijstje

 Soms kunnen we wel wat hulp of spullen gebruiken. Heb je tijd, zin of wat spullen die je kunt missen? We horen het graag.

Op deze pagina:

 • Inrichting container gezocht
 • Liermannen m/v: help elkaar de lucht in
 • Assistenten, hulpinstructeurs en instructeurs
 • Vrijwilligers voor de 3D-simulator: data evenementen
 • Lopende projecten
 • Wensenlijstje

Op een aparte pagina (volgt nog)

 • Promotiecampagne voorjaar 2019: help je flyeren?

Spullen voor in/bij de container

In seizoen 2019 willen we van de container ons honk maken, waar we kunnen zitten, koffie en thee kunnen zetten en wat aan theorie kunnen doen. Daarvoor kunnen we nog wat spullen gebruiken. Weet je hoe we eraan kunnen komen? Heb je zelf wat over? Of heb je een nog beter idee? Laat het weten! NB: er is geen stroom in de container. Tenzij iemand een flink zonnepaneel met accu doneert natuurlijk ;-)

 • Rijplaten, om met de lier de container in en uit te kunnen rijden
 • Een party-tent of een zeil om voor de container te kunnen spannen als afdak, ook voor wat beschutting. Een oud vliegerzeil is er wel, kunnen we daar wat van knutselen?
 • Bankjes voor langs de wand in het voorste deel van de container; kratjes met een flinke plank erop kan natuurlijk ook
 • Een smal tafeltje voor de koffiespullen, liefst inklapbaar om het in de winter weg te kunnen zetten
 • Een kacheltje op diesel, ik begreep dat er best handige zijn, om net de kou eraf te krijgen

Liermannen m/v

Heleen en Aernout zijn nu de enige liermannen in Nederland die cursisten kunnen oplieren, van elk niveau. Nou moet ik eerlijk zeggen dat het oplieren van echte beginners een discipline is die jaren duurt om te ontwikkelen. Maar, het oplieren van meer ervaren piloten (de lieruitjes zeg maar, alle piloten met minstens lier-b1), dat kan elke lierman leren. En, elke wakkere piloot kan lierman worden. Heleen wil zelf ook wel weer eens de lucht in, én ze wil ook wel eens aan de start staan, om piloten beter de kunnen begeleiden bij start- en landing. Ook zou het mooi zijn als de lier en het terrein door gebrevetteerde piloten gebruikt wordt op dagen dat Heleen lesgeeft op de helling of in de bergen. Daarom zouden we ook graag een paar liermannen opleiden. De opleiding kan gewoon tijdens vliegdagen met ervaren piloten, en hoeven geen hele dagen te kosten. Ook het lierman zijn hoeft niet steeds een hele dag of een heel blokje; in tijd is dat best flexibel. En hoe meer we er hebben, hoe beter we het kunnen verdelen.

Lijkt het je wat om andere piloten de lucht in te helpen? Bespreek het eens met Heleen. Die kan je ook meer vertellen over de opleiding tot lierman m/v, en over de tijdsbesteding.

Assistenten, hulpinstructeurs en instructeurs

Het aantal instructeur en hulpinstructeurs neemt heel stiekumpjes af. Zoals het nu gaat, krijgen we (en dan bedoel ik niet alleen Randonaero maar heel Deltaland) over een paar jaar echt een tekort aan (hulp)instructeurs, en wordt het lastig om bijvoorbeeld de bergstages met twee Nederlandse instructeurs te geven. Ook het plannen van alle lier- en hellinglessen wordt steeds lastiger als er minder instructeurs beschikbaar zijn. Het opleiden van piloten tot (hulp)instructeur kost tijd, en daar moeten we eigenlijk nu al mee beginnen. Daarom zoeken we naar piloten die graag willen helpen, en die misschien op den duur wel hulpinstructeur (HI) of instructeur willen worden. Het kost je natuurlijk tijd, die je niet in zelf vliegen kunt steken. De didactische vaardigheden leer je van ons, en ook leer je misschien nog heel wat bij op het gebied van vliegtechniek en materiaal.

Het ‘helpen bij instructie’ kun je onderverdelen in drie soorten:

 1. Een ervaren piloot met wat didactisch inzicht, die bijvoorbeeld op de start van het lierbedrijf mensen kan helpen bij het verfijnen van hun start- en landingstechniek, en die bij de eerste hopjes van beginners helpt om het lierbedrijf aan te leren.
 2. Een hulpinstructeur, met al wat meer didactische ervaring, die bijspringt op drukke lesdagen om samen met de instructeur de groep zo efficiënt en leuk mogelijk te leren vliegen. De HI wordt aangesproken en bevraagd door de piloten en kan, als hij of zij dat wil, bepaalde stukken van de les overnemen. De HI krijgt ook in overleg eigen verantwoordelijkheden, maar de instructeur blijft altijd verantwoordelijk en is er altijd bij. Dit zal vooral op het lierterrein zijn en/of tijdens bergstages.
 3. Een instructeur kan zelfstandig lesgeven. Dat kan op de oefenhelling (daar kan ik heel goed hulp gebruiken!), op het lierterrein, aan de kust en in de bergen. Net waar je eigen voorkeur ligt en waar je goed in bent. Vooral op de helling en in de bergen is in de toekomst versterking nodig, maar aan de kust en op het lierterrein komt het ook goed van pas.

Lijkt het je wat om op het veld te helpen? Bespreek dat dan eens met Heleen. We kunnen je hulp vast goed gebruiken, ook als je niet de tijd of wens hebt om HI of instructeur te worden.

Vrijwilligers voor de simulator

We hebben een toffe simulator, die inmiddels ook is uitgerust met software die je al simulator-hangend kunt besturen. En nog even, en er zit ook een 3D-bril aan. Een toffe attractie dus, die niet misstaat op een beurs of festival.

We zoeken hulptroepen voor:

 • Luchtmachtdagen, 14 en 15 juni
  De KNVvL is aanwezig met zo’n beetje alle luchtsporten, en er is ook plek voor onze sim. Heleen is dan in Frankrijk; wie wil 1 of 2 dagen aanwezig zijn?
 • Bersportdag NKBV, januari 2020
  Een beetje vroeg, maar voor afgelopen jaar waren we net te laat. Wie helpt volgend seizoen mee op de Bergsportdag van de NKBV?

Lopende projecten

Deze projecten lopen al. Vind je ze interessant en wil je ook meehelpen, geef een gil!

 • Promotieproject met posters, flyers en een filmpje: zie aparte pagina
 • Koppelen van de simulator aan simulatiesoftware én een 3D-bril
 • Nadenken over het laten bouwen van een elektrische lier

Overige wensen

 • Bruikbare hoezen voor de schooldeltavliegers
 • Een grotere oliemotor voor de lier (vergezocht, maar toch ;-))
 • Een aanvullend lierterrein, om te gebruiken als ’t Looveld niet toegankelijk is
 • Een oud klein trekkertje, bijvoorbeeld uit de tuinbouw, om de lier het veld op te krijgen met minder schade aan het gras en met minder slippartijen

 

Reacties zijn gesloten.