Twist 2: moderne enkeldoeker getest

De Franse vliegerfabrikant Ellipse heeft onlangs het ontwerp van haar enkeldoeker grondig aangepakt. De nieuwe Twist 2 is wezenlijk anders dan de oude Twist: lichter, moderner en strak afgewerkt. Het zou lichter en langzamer vliegen en simpel starten en landen. Dat vroeg om een testvlucht!


Deltavlieger Twist2 van Ellipse
Deltavlieger Twist2 van Ellipse - uitduwen
Deltavlieger Twist2 van Ellipse - vleugeltip in vlucht
Deltavlieger Twist2 van Ellipse - profiel

Het opbouwen van de vlieger is inderdaad zo gebeurd. Met 12 zeillatten met kliksysteem ben je zo klaar en het opspannen van het toestel gaat gemakkelijk door het handvat en het kliksysteem waarmee de kabels op hun plek gehouden worden. De Twist heeft geen fibertippen, wat ook het opzetten makkelijker sneller maakt dan een toestel met fibertippen. Voor de prestaties maakt dat bij enkeldoekers geen verschil.

Preflight-chek

De openingen in het doek voor buizen en kabels zijn goed te gebruiken als kijkgaten bij de preflicht-check. De doorgangen voor kabels in het doek zijn met neopreen afgesloten, een mooi detail. De zeillatten worden in het doek geklikt, waarbij de buitenste paar zeillatten een extra stevig klikmechanisme hebben. Dat is handig, want die latten hebben het meest te lijden bij een net-niet-horizontale landing of bij het rondlopen met het toestel. Nog een leuk detail: de standaard hanglus is verstelbaar. Het past dus met elk harnas!

Aan de start

Bij het oppakken voelt het toestel neutraal. Het is niet staart- of neuslastig maar blijft mooi horizontaal. Neusje laag is dus zo niet moeilijk en ook op thermische momenten kun je goed stabiel aan de start staan. De geprofileerde uprights met griprubber en de speedbar helpen daar natuurlijk ook bij.Het toestel vliegt al bij lage snelheden, dus starten bleek niet moeilijk. Natuurlijk blijft het goed om toch zo veel mogelijk energie in je start te steken; let dus op dat je niet went aan de ‘ouwelullenstart’ als je dit toestel vliegt…

Licht in de lucht

Deltavlieger Twist2 van Ellipse

Tijdens het vliegen stuurt het toestel erg licht. Lichter dan ik tot nu toe gewend was, en ook de pitch is erg licht. Je kunt zonder al te veel moeite behoorlijk aantrekken. En ja, dan ga je vooral naar beneden; het is en blijft een enkeldoeker! Trek je subtiel een klein beetje aan, dan ga je vooral sneller vliegen. Ook dan blijft het licht sturen maar gieren doet het niet. Het toestel blijft ook op hoge snelheid behoorlijk stabiel vliegen. Sturen is licht bij lage en bij hoge snelheid, zonder dat het ook maar een moment zenuwachtig aanvoelde. Ook bij het thermieken reageert het toestel snel op input maar overdrijft het niet. Voor kleine stuurbewegingen hoef je maar erg weinig input te geven. Ben je meer van het betere gooi- en smijtwerk, ook dan luistert de deltavlieger goed. Luister jij ook goed naar het toestel, dan geeft het vrij duidelijk aan of je te hard vliegt of te langzaam, en waar de thermiebellen zitten ;-)

‘Flaren met flair’

Bij het landen heb ik mij het meeste over dit toestel verbaasd. Ook in de landing is de feedback van het toestel erg duidelijk, en het uitduwen gaat ontzettend makkelijk. Het grondeffect is niet te missen, en er is een vrij ruim gebied om te flaren. Je voelt duidelijk dat er geen bardruk meer is. Handen omhoog, duw, en als vanzelf kantelt het toestel naar achter, staat stil en komt op de kiel en met de uprights op je schouders tot stilstand. De geometrie van het controlframe (met de uprights achter het ophangpunt) zorgt dat het echt erg makkelijk gaat. De eerste keer schrok ik er zelfs een beetje van!

Aan de lier

Ondertussen heb ik ook twee korte hopjes aan de lier gemaakt in Nederland. Starten met veel wind was geen probleem en het toestel klom erg mooi. Komende maand maak ik weer wat lierstarts om beter te zien hoe de vlieger aan de lier presteert.

Deltavlieger Twist 2 van Ellipse op landingsterrein Col du Sapenay

Waar voor je geld

De Twist 2 is een volwaardige, moderne enkeldoeker met een hele mooie prijs-kwaliteitverhouding. Er zijn 3 maten, geschikt voor piloten van 40 tot 90 kilo. Het toestel is keurig afgewerkt en wordt met veel liefde gemaakt en ingevlogen. Het is daarmee een prijsbewust alternatief voor de RX2 van Icaro en voor de Lightfex en Perfex van Finsterwalder. Die laatste hebben natuurlijk als voordeel dat je ze erg klein in kunt pakken. Daar kan de Twist niet tegenop, met een paklengte van ongeveer 6 meter. De Twist van 16m2 is zonder gereedschap in te korten tot ongeveer 4,10 meter. De kleinere maten Twist zijn iets korter in te pakken.

Wil je meer weten over dit toestel, kijk dan eens in de webshop (in aanbouw) voor meer  details, of neem contact op met Heleen.

Getagd , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.