Waarschuwing kiel Relax/RX2 Icaro 2000

Update: sleeven kan ook

Dit voorjaar zagen we bij verschillende toestelchecks een slijtplek op de kiel bij de Relax/RX2 van Icaro 2000. De slijtage wordt veroorzaakt door een onderdeel van het crossbarscharnier, en kan erg schadelijk zijn voor de vleugel. Het kan zelfs zo veel van de kielbuis af slijten, dat de kiel te dun wordt en dus onveilig. Heb je een Relax of RX2, controleer je kiel dan liefst vóór de volgende vlucht op slijtage. Beginnende slijtage kun je stoppen; bij te veel slijtage moet de kiel vervangen of gesleeved worden. Er mag maximaal 0,1 millimeter zijn afgesleten.

De slijtage zit aan de bovenkant van de kiel, en wordt veroorzaakt door de achterste zwarte schijf van het crossbarscharnier. Als het toestel is opgespannen, rust het scharnier op de kiel. Beweegt het wat heen en weer, dan kan het scharnier de kiel beschadigen. Dit gebeurt vooral als het toestel langere tijd opgebouwd op de grond staat. In vlucht komt de crossbar los van de kiel en slijt het niet.

Hoe controleren?

Je kunt zelf je kiel controleren zonder hem te demonteren. Zet het toestel op het a-frame en zet de vleugels uit elkaar, maar span het niet op. Je kunt nu met wat moeite (en je hoofd tegen het onderdoek aan) de bovenkant van de kiel bekijken. Het crossbar-scharnier zit in opgespannen toestand ongeveer halverwege de neus en het ophangpunt. Zie de foto’s onderaan dit artikel.

Wat zie je?

  • Is de coating van de kiel compleet onbeschadigd?
    Dan is er niks aan de hand. Check dit plekje vanaf nu wel bij elke pre flight-check.
  • Is alleen de coating van de kiel beschadigd?
    Dan is de buis zelf nog in orde, maar slijt de kiel wel. Plak wat beschermend materiaal over de lengte van de kiel, in ieder geval daar waar het scharnier rust in opgespannen toestand maar misschien wel over de hele lengte waar het scharnier overheen schuift bij op- en afbouwen. Gebruik bijvoorbeeld een strook klittenband (zachte kant) of beschermend tape. Zo zorg je dat de kiel niet verder slijt. Check deze plek vanaf nu bij elke pre flight-check.
  • Is de coating van de kiel beschadigd, en is de kiel al een beetje plat aan de bovenkant? Meet dan de dikte van de kielbuis op het meest versleten plekje op. Er mag maximaal 0,1 millimeter af zijn (ja, 0,1 millimeter, dat is erg weinig!). Is er nog géén tiende millimeter af, plak dan de slijtplek af zoals hierboven staat. Is er wél een tiende millimeter af, dan is de kiel niet meer veilig. Je kunt een sleeve bestellen of een nieuwe kiel.

Heb je vragen over de slijtage van je kiel, neem dan gerust contact met ons op.

Voorkomen is beter dan genezen…

Bij alle gecheckte toestellen had de slijtage voorkomen kunnen worden: ze waren in 5 à 10 jaar niet gecontroleerd. Bij een complete toestelcheck was beginnende slijtage al gezien, en had verdere slijtage voorkomen kunnen worden. Deze waarschuwing is dus vooral voor piloten die vliegen met een toestel dat niet recent gecontroleerd is. De slijtage is bij een zéér zorgvuldige pre flight-check ook te zien, maar het crossbar-scharnier zorgt dat je dit stuk buis niet goed kunt zien en voelen als het toestel eenmaal is opgespannen.

Algemeen onderhoud Relax, RX2, Piuma

Ter herinnering, hieronder de verkorte richtlijnen van Icaro 2000 voor onderhoud en inspectie van de Relax, RX en Piuma. Uitgebreide informatie staat in de handleiding van Icaro (pdf, Engels).

Elk jaar of na 100 uur vliegen (verplicht):

  • Onder-zijkabels vervangen
  • De zeillatten vergelijken met het lattenplan
  • Tipverdraaiing en v-stelling controleren (zie handleiding)

Elke 2 jaar:

  • Laat het toestel compleet controleren door een erkende dealer of direct door Icaro 2000
  • Vervang alle onderkabels
  • Verwijder het zeil en controleer het hele frame op schade
  • Controleer dat de bouten onbeschadigd zijn

Elke 5 jaar of na 500 uur (verplicht):

  • Laat het toestel checken door een erkende dealer of door Icaro 2000
  • Vervang het zeil indien nodig
  • Vervang alle beschadigde of gebruikt uitziende onderdelen
  • Vervang alle onderkabels

Na elke crash of harde landing:

  • Controleer de complete vlieger nauwkeurig. Soms wordt de energie van de impact opgevangen door onderdelen die zelf de grond niet raakten (‘whip lash-schade’). Denk ook aan het controleren van de kiel, de ophangbout, de bout waarmee de uprights vast zitten, het uprightbeslag, het crossbar-scharnier en de bevestigingspunten van de crossbars aan de leading edge.

Foto’s van scharnier en slijtplek

Crossbar-scharnier, met rechts onderaan de schijf die de slijtage veroorzaakt

De slijtplek op de kiel; hier is het toestel nog niet opgespannen

Bij de pre flight-check kun je de crossbar iets omhoog duwen om eronder te kijken

De schijf rust op de kiel als het toestel is opgespannen

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.