Toelichting agenda voor follow-uppers 2022

Lieren, slepen, duovliegen, oefenhelling… wanneer doen we nou wat?

Tot en met vorig jaar was de agenda aardig statisch. Vooraf was gepland wat we precies gingen doen en waar. Met het toevoegen van duovliegen en slepen aan het lesprogramma, wordt dat een te grote puzzel. Het hang nu niet alleen af van het weer maar ook van de openingstijden van vliegveld Stadskanaal bijvoorbeeld, en de agenda van de sleeppiloot. Het biedt ook kansen: soms is het misschien geen goed weer om te lieren als je net begint, maar kun je wel mee duovliegen. Of staat de wind haaks op de baan bij Stadskanaal maar kunnen we juist wel goed lieren. Maar hoe zit dat dan met de planning?

Oefenhelling en bergvliegen

De blokken oefenhelling en de bergstages zijn ingepland, dat wordt niet ineens lieren of slepen. MAAR, let op: ik kreeg bericht van Ina, de nieuwe beheerder van de oefenhelling, dat het gras dat ze vorig najaar voor ons zaaide, is weggespoeld. Ze kijkt het nog even aan maar waarschijnlijk kunnen we er in april nog niet terecht! Als dat niet lukt, wordt 17, 18 en 19 juni een extra blokje oefenhelling. Het geplande lieren/slepen vervalt dan dat weekend.

Lieren of slepen/duo

Het grootste deel van de follow-ups gaan we gewoon lieren. Er zijn enkele data gereserveerd voor het slepen/duovliegen, en enkele gereserveerd voor lieren. De overige data plannen we in op basis van niveau, aantal deelnemers en het weer. Het kan dus zijn dat we pas kort vooraf de knoop doorhakken. Omdat er met slepen/duovliegen plek is voor minder deelnemers dan met lieren, moeten we in de praktijk ontdekken hoe dat werkt. In ieder geval hebben de piloten die zich als eerste aanmelden voor een bepaald blok, voorrang. Plan dus op tijd je lesblokken in, en laat even weten of je ook interesse hebt in slepen/duovliegen.

Wie kan duovliegen, wie kan zelf slepen?

Iedereen die een cursus doet kan educatieve duovluchten boeken, tegen het cursustarief. Zelfstandig piloten die willen leren slepen zullen in veel gevallen ook minstens 1 duovlucht moeten doen. Vlieg je redelijk zelfstandig en heb je nog net geen B2, dan kun je in de loop van de B2-opleiding ook overstappen van duoslepen naar soloslepen. Heb je veel duosleepervaring, dan zal die overstap ook al wat eerder tijdens je opleiding mogelijk zijn.

De planning

Het wordt samen een beetje uitvinden wat het beste werkt, om iedereen lekker snel en veel aan het vliegen te krijgen. Achter de huidige agenda zit natuurlijk wel een idee! Zoals gezegd zijn er een aantal blokken gereserveerd voor slepen, een aantal blokken gereserveerd voor lieren en een aantal blokken nog onbepaald. Je ziet ze al in de agenda staan:

  • (s) staat voor “in principe slepen, tenzij… (weer, de sleeppiloot, iets anders tegenzit, dan lieren)
  • (l) staat voor “in principe lieren, tenzij… (weer tegenzit of alle deelnemers graag duovliegen/slepen)
  • staat er geen (l) of (s) niks, dan is het nog nader te bepalen

Je ziet dat meestal direct na een introductiecursus lieren gepland staat, en ook de wat langere blokken zijn over het algemeen lieren. Slepen kan alleen op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag en is dus ook alleen op die dagen ingepland.

Bijzondere weekends

Promotievlucht in april
De eerste twee blokken van april staan gereserveerd als slepen. In principe vlieg ik op de zaterdag van het eerste blok een promotie-duo op Stadskanaal. Dan is het het mooiste dat hele blok ook daar te doen. Gaat dat door, dan gaan we het tweede blok in april lieren. Gaat het duovliegen het eerste blok niet door, dan kunnen we misschien nog wel lieren. Het duovliegen wordt dan in het tweede blok gedaan.

Delta weekend van de KNVvL in juni
Hier geldt eigenlijk hetzelfde: tijdens het Deltaweekend van de KNVvL zullen we voornamelijk duovliegen/slepen. Voor bijna B2-ers is er ook gelegenheid te lieren aan een clublier met radiobegeleiding van de school. Gaat het eerste weekend door, dan vervalt het tweede en kunnen we dat tweede weekend op eigen veld lieren. Gaat het eerste weekend niet door, dan kunnen we tijdens dat eerste weekend wellicht wel lieren op eigen veld en gaan we het tweede weekend alsnog naar het Deltaweekend.

Evaluatie na een paar maanden en einde seizoen

Omdat we met elkaar gaan uitvinden hoe het goed werkt, hoor ik na een paar maanden graag hoe het jullie bevalt. We kunnen dan als dat nodig is nog wat aanpassen.

Reacties zijn gesloten.