Coronaprotocol deltavliegen

De KNVvL heeft een protocol opgesteld voor de luchtsport. Wij hebben daar met input van de DHV, de NKBV en het RIVM wat aan toegevoegd voor onze lessituatie. Als we ons hieraan houden, dan kunnen we met elkaar op een verantwoorde manier de lucht in. Dat kan alleen als íedereen, dus ook jij, eerlijk is over zijn eigen gezondheidssituatie en zich aan de regels houdt.

Bijgewerkt: 11 oktober

Het wordt een beetje improviseren: afstand houden, héél veel handen wassen, goed letten op welk materiaal je gebruikt en creatief op zoek naar manieren om toch gezellig samen te kunnen eten. Maar, voor wie echt graag de lucht in wil, kan het wel.

Wijzigingen in de agenda

Alle lesdata vind je in de agenda. Deze planning is gebaseerd op de huidige informatie en beperkingen. Check deze dus goed, en meld je altijd aan voor data die je zou willen komen. Alleen dan kan Heleen je persoonlijk informeren over eventuele wijzigingen van dat lesblok.

Algemene maatregelen om en op het veld

Om het veld gelden dezelfde regels als in elke publieke ruimte: je houdt altijd 1,5 meter afstand van elkaar. Kan dat niet, dan draag je beide een mondkapje. Je wast je handen zeer regelmatig (minimaal 20 seconden, water en zeep, je weet wel), niest niet in je hand en gebruikt wegwerpzakdoekjes. Je komt in je eentje met eigen vervoer, of hooguit met mensen van één huishouden per auto. Ter plekke verplaats je je zo min mogelijk. Toeschouwers zijn niet toegestaan, niet op het erf en niet op het veld. De school zorgt voor water en zeep in het melklokaal en voor handgel, doekjes en papier op het veld bij de schaftwagen. Let op: maximaal 1 persoon tegelijk in beide ruimtes.

Maatregelen voor het vliegen

Voor het vliegen komt er nog wat bij:

 • Je raakt zoveel mogelijk alleen je eigen materiaal aan
 • Beginners mogen elkaar helpen en maken tussentijds steeds hun handen schoon
 • Je vliegt zo veel mogelijk met eigen materiaal: helmen, porto’s, tweede lijntjes etc. worden niet gedeeld. Mis je iets, vraag dat dan vooraf bij de school te leen. Je kunt dat leenmateriaal het hele lesblok gebruiken
 • Je wast je handen grondig vóór en ná het aanraken van gedeeld materiaal of materiaal van een ander (de kabelchute, de kabel als je die aangeeft, de neuskabels van een ander bij een hangcheck etc.)
 • Kun je om wat voor reden dan ook géén 1,5m afstand houden, dan moet je een mondkapje op

EHBO en ongevallen

In een noodgeval krijg je natuurlijk hulp. Gaat het om een pleister of iets anders wat je zelf kunt pakken? Doe dat dan zelf, en maak na het verzorgen van je blessure de EHBO-doos weer schoon. Bij een serieus ongeluk werken we zo veel mogelijk met mondkapjes en handschoenen.

Kom je wel of niet?

Kom je vliegen? Geef jezelf vóór je in de auto stapt eerlijk antwoord op deze vragen:

 1. Had je de afgelopen 24 last van hoesten, neusverkoudheid, koorts of benauwdheid?
 2. Heb je een huisgenoot met koorts of benauwdheid?
 3. Heb je COVID-19 gehad en is dat in de laatste 7 dagen bevestigd?
 4. Heb je de laatste 14 dagen contact gehad met iemand die COVID-19 had toen hij of zij klachten had?
 5. Ben je in thuisisolatie omdat jij of een huisgenoot direct contact had met iemand die COVID-19 had?

Beantwoord je één van de vragen met ja? Blijf dan thuis en meld je even af bij Heleen. Is het antwoord volmondig nee en voel je je echt fit, uitgerust en gezond? Kom dan lekker vliegen! Heleen is verplicht ieder van jullie deze vragen elke dag opnieuw te stellen. Wees eerlijk naar jezelf, en meldt het als je denkt dat er toch wat aan de hand is. Heleen doet dat ook: is zij verkouden, dan gaan de lessen niet door.

Kom je liever niet vliegen vanwege het virus, of moet je de grens over en kan dat niet? Geen probleem, je cursus verloopt voorlopig niet. Laat het ons wel even weten.

Reis en verblijf

Je reis en verblijf hoort niet per se bij onze lessen, maar omdat jullie uit het hele land komen, raakt het onze activiteiten toch. Als je komt, reis dan alleen of alleen met huisgenoten. Verblijven kan voorlopig in het B&B van Riet, op de kamers met eigen sanitair. Ontbijt krijg je dan op de kamer of in de ruime gemeenschappelijke ruimte. Houdt ook in het B&B afstand van elkaar en respecteer de voorschriften van het RIVM. Je kunt ook kamperen bij Riet, al dan niet met ontbijt en lunchpakketje. Ook daar houdt je afstand van elkaar.

Sanitair

Het gedeelde sanitair voor de camping is open en het toilet is toegankelijk voor piloten die niet op de camping staan. Ook hier geldt: houdt het schoon (uiteraard, maar ook de deurklinken etc… handen wassen vóór en na het toiletbezoek), ga niet met te veel mensen het gebouw in.

Eten en drinken

Het melklokaal is beschikbaar, de deur blijft gedurende de dag open. Eén persoon per keer kan naar binnen voor het zetten van koffie/thee, inschenken van frisdrank of voor het gebruik van de kraan voor handen wassen en waterflessen vullen. Eten en drinken neem je zoals gebruikelijk zelf mee. ’s Avonds samen uit eten is misschien niet zo’n goed idee, wat afhalen of laten bezorgen kan wel. Buiten is genoeg ruimte om op afstand met elkaar te eten. Er is binnen heel beperkt ruimte, voor 3 à 4 man. Neem voor het (avond)eten wel eigen eetgerij mee, en een eigen beker voor koffie/thee/fris overdag!

Meer protocollen en adviezen:

Getagd , . Bladwijzer de permalink.

3 reacties op Coronaprotocol deltavliegen

 1. Michel zeggen:

  Goede regels, ik ben er klaar voor!

 2. Jappie zeggen:

  Compliment ! Dit is de meest complete – to the point – Coronamaatregeleninformatie (3 x woordwaarde) die ik tot dusverre heb gezien.

  • Heleen zeggen:

   Dank je wel Jappie! Het was even puzzelen en combineren van verschillende protocollen en regels, maar zo kunnen we er denk ik goed mee uit de voeten. Of uit de veren…