Soaren

We soaren in de weekenden en vakanties van november tot en met februari en losse dagen door het jaar heen. Het is geschikt voor piloten met een eigen vlieguitrusting die minimaal een beetje kunnen sturen.


Een impressie van eerste soarhopjes op de Maasvlakte


Soaren is vliegen op hellingstijgwind. Je hebt er dus een helling voor nodig en flink wat wind. De Nederlandse duinen zijn hier heel geschikt voor. Als de wind recht op de duinen blaast, buigt de lucht als het ware af omhoog. Net voor en boven het duin ontstaat zo een stijgende luchtstroom, de soarband. Op die luchtstroom kunnen we uren in de lucht blijven. Je moet dan wel dicht bij de duinen blijven. We soaren bij windkracht 4 à 5. Dat is flink wat wind, dus is het erg belangrijk dat de wind niet vlagerig is maar heel stabiel in sterkte.

Onze vliegstekken

We starten vanaf het duin, waar je normaal niet mag komen. Er zijn in Nederland een paar soarstekken waar wij als deltapiloot wel op het duin mogen komen. De Maasvlakte en de Brouwersdam gebruiken we voor de eerste oefeningen. Daar kunnen we ook halverwege het duin starten. Kun je indraaien, dan kun je mee naar Langevelderslag. Daar is een startplaats op het duin. Heb je een paar langere soarvluchten gemaakt, dan kunnen we ook naar Zoutelande. Dat is echter geen lesstek.

De Maasvlakte – Slufter
  • Windrichting: Zuid
  • Kenmerken: relatief klein gebied, niet erg geschikt om te oefenen. Alle duinen zijn vrij te betreden maar erg hobbelig met veel voorduintjes. Goed voor de eerste oefeningen en voor de cracks die turbulente aanstroming niet erg vinden.
Tweede Maasvlakte – Activiteitenstrand
  • Windrichtingen: Zuidwest, West, Noordwest
  • Kenmerken: het recreatiestrand is onlangs aangelegd en geopend. Het is langer dan de Slufter en er liggen mooie rechte duinen. Vanwege de hekken onderaan het duin is de stek niet overal geschikt om les te geven maar voor veel windrichtingen is er wel een plekje te vinden. Bij het activiteitenstrand hebben sporters zelfs voorrang op badgasten en mogen we de duinen van onder tot boven betreden.
Brouwersdam
  • Windrichtingen: Noord, Westnoordwest
  • Kenmerken: bij de Brouwersdam kunnen we zowel met beginnende soarders als met gevorderden terecht. Voor beginners is de beste windrichting WNW. Voor wat gevorderden kunnen we vliegen bij WNW en N, zelfs met een heel klein pietsie oost erin.
Langevelderslag
  • Windrichting: Noordwest
  • Kenmerken: bij deze soarstek kun je ver vliegen langs de Nederlandse kust. We mogen hier alleen in het startvak op het duin komen. Daardoor is deze stek niet zo handig voor het allereerste begin. Als je uitzakt moet je inpakken en over het strand teruglopen naar een strandopgang. We gaan dus alleen met gevorderden naar deze stek, die klaar zijn voor het indraaien en bovenblijven. Omdat het duin hier wat hoger is en redelijk stijl, is hier niet per se hele harde wind nodig.

Een piloot maakt zich klaar voor een start op een duin, bij het licht van de ondergaande zonSoarweer

Voor eerste soaroefeningen en soaren op B1-niveau is 18 a 20 knopen een mooie windkracht. Ben je wat verder en toe aan het indraaien en proberen boven te blijven, dan zoek je 20 à 22 knopen; met een vlotte dubbeldoeker mag het nog een paar knopen meer zijn. Als het goed is weet je tegen die tijd zelf ook ongeveer hoeveel wind je nodig hebt om boven te kunnen blijven. Dat varieert per niveau, vlieger én per soarstek.

Aanmelden

Wil je leren soaren en kun je in ieder geval een beetje sturen? Meld je aan met een mailtje naar Heleen. We nemen je dan op in onze appgroep op Signal. Jullie houden zelf het weer in de gaten. Zie je mogelijk soarweer in de verwachtingen, dan stuur je een berichtje aan de soargroep om elkaar op scherp te zetten. Bij ten minste 3 gegadigden kijken wij welke instructeur de dag kan begeleiden.

Reacties zijn gesloten.