Duovluchten voor B1-piloten in opleiding

Bijna alle piloten weten nog wel dat het begin van het leren vliegen best moeizaam kan zijn. Je maakt maar korte vluchtjes en bent eigenlijk nog bezig met het verwerken van wat er bij de start gebeurt, terwijl je alweer moet landen, terwijl de instructeurs steeds roepen dat het op gevoel moet en je dus moet ontspannen. Met veel doen gaat het wel steeds beter, maar echt lang duren je vluchten nog niet…

Klinkt dit bekend? Dan zijn de duosleepdagen misschien wel wat voor jou. Speciaal voor de B1-piloten gaan we dit jaar een paar keer naar het nabijgelegen vliegveld Stadskanaal, waar we duovluchten kunnen doen met André Disselhorst (duopiloot), opgesleept met een ultralicht vliegtuigje door Rinus in ’t Groen. Je hoeft je dan niet druk te maken over de start of de landing, of dat je misschien per ongeluk de verkeerde kant op stuurt; André neemt je mee voor een mooie vlucht met genoeg tijd om om je heen te kijken én om eens goed te voelen hoe het nou voelt als je ontspannen in je harnas hangt. Misschien mag je zelfs wel even sturen.

De data

Via deze link kom je op een pagina met mogelijke data. Wil je op een van die dagen mee, vul dan je naam in bij die datum. Ze vallen allemaal tijdens of rond een lesblok; de overige dagen kun je gewoon mee-lessen, ook als het lesblok niet per se voor jouw niveau is.

Extra kosten

Een duovlucht op Stadskanaal kost normaal € 95. Dat bestaat uit allerlei delen: startgeld voor het vliegveld, kosten van het slepen, de sleeppiloot en de duopiloot en een daglidmaatschap van de vliegclub EHST. Zijn we met meer, dan betalen we maar één keer dat daglidmaatschap en de reiskosten van de duopiloot, dus dan kan er misschien een paar euro af. B1-piloten die in 2018 begonnen zijn, betalen de kosten zelf. Piloten die eerder begonnen zijn en in 2018 opnieuw lesgeld betaalden, krijgen de helft van de school vergoed. Het is een experiment, en deze kosten zitten nog niet bij het lesgeld inbegrepen.

De voorwaarden

Het duovliegen hangt, net als het lieren met de school, van nogal wat zaken af:

  • de weersomstandigheden: windkracht én windrichting
  • de aanwezigheid van sleeppiloot en duopiloot
  • de staat van het terrein
  • de conditie van het sleeptoestel, de DragonFly
  • het gewicht van de passagier: max 85 kilo
  • de lengte van de passagier: max 1m90

Voor elke mogelijke sleepdag hebben de sleeppiloot, duopiloot en Heleen contact over het weer en over het aantal deelnemers. Lijkt alles goed, dan kunnen we op de geplande dag naar Stadskanaal. Maar, de sleep- en duopiloot houden áltijd het recht om het vliegen af te lassen. Dat is niet anders dan het lieren bij ons. Ook kan het zijn dat de piloten eerder moe zijn, en dat een geplande vlucht niet door kan gaan. Die houd je dan natuurlijk tegoed.

Maximum gewicht en lengte

Het maximum gewicht van een passagier hangt af van het gewicht en de wensen van de duopiloot. Zoals jullie inmiddels weten, is een deltavlieger een door gewicht bestuurd vliegapparaat. De duopiloot moet om te sturen (en bij het starten en landen!) niet alleen zijn eigen gewicht verplaatsen maar ook dat van de passagier. Daarom is het eigenlijk wel logisch dat er een maximum zit aan het gewicht en de afmetingen van de passagiers. Ons maximum is 85 kilo en 1m90. Ik weet dat er daardoor mensen buiten de boot vallen. Ook voor die piloten proberen we nog een mooie en leerzame extra te bedenken, maar die hebben we nu nog niet paraat. Natuurlijk kun je wel mee naar het vliegterrein en eens zien hoe het slepen in zijn werk gaat; dat is ook al leuk voor later in je opleiding, als je zelf achter een sleeptoestel mag vliegen.

Aanmelden en meer informatie

Lijkt het je wat? Zet je naam op de lijst of meld je dan even bij Heleen. Heb je vragen of andere overwegingen, of wil je dolgraag maar val je niet in de doelgroep, mail dan ook gerust even.

Het is een experiment; we denken dat één of meerdere duovluchten je enorm op weg kunnen helpen in het leertraject, en willen dat samen met jullie uitproberen. Bevalt het goed, dan overwegen we het op te nemen in het standaard lespakket. Daarom horen we graag wat jullie ervan vinden.

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.