Keuzehulp noodparachutes

Elke piloot doet er alles aan zo veilig mogelijk te vliegen. En toch doen we er goed aan er zo nu en dan bij stil te staan dat we een luchtsport doen, en dát er ooit eens iets mis kan gaan. En dan is het goed dat je kunt vertrouwen op een degelijke noodparachute. Het aanbod is groot: er zijn allerlei merken en modellen te koop. Hoe kies je nou de goeie?

Om te beginnen: er zijn eigenlijk geen slechte chutes te koop. Dus voor welk merk je ook kiest, de chute zal doen waar ‘ie voor gemaakt is. Je moet dan wel de juiste maat parachute hebben, en de versie voor deltavliegers. De meeste parachutes voor deltavliegen zijn identiek aan die voor schermvliegen, behalve de vangband. Die is bij deltavliegers een stukje langer, omdat de chute pas moet openen búiten de resten van je vlieger. Ook een swivel of rotor hoort er meestal bij.

De belangrijkste aandachtspunten voor een noodparachute:

  • Je startgewicht
  • Het pakvolume
  • Import van ver of dichtbij

Startgewicht

Het begint bij je startgewicht. Elke maat parachute is gemaakt voor een bepaalde gewichtsklasse. Hang je er iets aan dat binnen die klasse valt, dan daal je met een acceptabele snelheid. Je zult je wellicht bezeren bij het neerkomen maar je valt niet al te hard, en ook in thermisch weer is de kans groot dat je rustig naar beneden komt in plaats van omhoog waait. Dat geeft meteen het risico aan van een wat kleine chute kopen, of juist een te grote: met een kleine kom je erg vlot beneden, met een (te) grote waai je misschien wel omhoog, en kun je ook ver verwaaien voor je aan de grond komt.

Bij elke parachute staat aangegeven voor welke gewichtsklasse deze geschikt is, en voor één of meerdere startgewichten staat er ook de daalsnelheid bij. Het startgewicht is het gewicht van jouzelf en je complete uitrusting, alles wat mee de lucht in gaat. Dus inclusief je vlieger, je kleding, je ontbijt en alles wat je in je harnas meeneemt. Het is je inhaakgewicht plus het gewicht van je vlieger, en dat is vaak hoger dan je denkt. Weet je het niet? Ga dan eens met je complete uitrusting op de weegschaal staan, of weeg het in delen.

Het pakvolume

Het pakvolume van een noodparachute heeft niks te maken met de veiligheid maar het is voor veel piloten toch een belangrijke factor. Strakke, gestroomlijnde harnassen hebben niet altijd plek voor een hele grote chute. Over het algemeen geldt hoe kleiner hoe duurder, en de meeste harnassen voor recreatieve piloten hebben ruimte genoeg. Vaak staat er in de handleiding van het harnas wel iets over het volume van de chutecontainer, zeker als het aan de kleine kant is. Maar niet altijd. Check dat dus goed zelf voor je een nieuwe chute koopt.

Import: ver of dichtbij?

Voor alle vliegmaterialen heb je nog de keuze uit fabrikanten in Europa en daarbuiten. Een chute hoeft niet heel regelmatig terug naar de fabrikant, maar toch doe je er goed aan even na te denken over waar je spullen vandaan komen. Ver weg betekent soms wat langer wachten, zeker in geval van een servicevraag. Een andere overweging kan zijn of er van dat merk een dealer in Nederland zit. Dealers kunnen je met veel vragen en problemen helpen en goed advies geven, de moeite waard dus om dat even uit te zoeken.

Overige kenmerken: gewicht, levensduur en prijs

Met gewicht, pakvolume en keuze waar je hem wilt kopen, ben je al een heel eind. Ook dan is er nog weer veel te kiezen: de levensduur van chutes varieert, net als het gewicht en uiteindelijk ook de prijs.

De prijs van de chutes zegt weinig meer over de kwaliteit maar vaak wel wat over de andere kenmerken. Kleine, lichte chutes zijn duurder dan wat grotere, zwaardere chutes. De meeste chutes gaan 10 jaar mee, maar er zijn chutes die 15 jaar mee kunnen. Daar betaal je wel weer extra voor; per jaar verschilt de prijs dan weer niet zo. Voor de meeste piloten is de budgetuitvoering prima, maar heb je weinig plek, zit je aan de max van inhaakgewicht (dus ben je wat zwaar voor je toestel) of heb je geen zin in zware spullen en heb je wel wat te besteden, dan is een superlichte chute een goede optie.

Wel of geen swivel/rotor

De meeste fabrikanten adviseren deltapiloten een swivel of rotor in te bouwen tussen de piloot en de parachute. Als je met deltavliegen je chute gooit, dan blijven de resten van je vlieger aan je carabiner hangen. Die kunnen gaan draaien, zoals de zaadjes van de Esdoorn. Dat draaien kan uiteindelijk de vanglijnen van de chute in elkaar draaien, waardoor de chute langzaamaan sluit en minder goed zal dragen. Een swivel voorkomt dat.

Swivels gaan vaak levenslang mee. Je koopt hem één keer, en levert hem na de levensduur van je chute weer in bij de dealer. Je kunt dan meestal een nieuwe chute met swivel bestellen voor de prijs van die zonder swivel. Check dit vooraf wel even bij je dealer. En let op, niet álle fabrikanten adviseren een swivel: het beste volg je het advies van de fabrikant. En heb je een swivel, doe die altijd op een plek in de buitencontainer waar je niet op ligt: niets zo vervelend als een mooie vlucht moeten afbreken omdat de swivel pijnlijk tussen je ribben prikt.

Bevestiging van de chute

De parachute zit altijd op een of andere manier aan de piloot vast. Soms is dat direct aan het harnas, soms is dat aan de carabiner waarmee je het harnas aan het toestel bevestigt. Dit hangt af van het harnas. Zit bij jou de chute aan de carabiner, overweeg dan om een extra bevestigingsschakel tussen het harnas en de chute te plaatsen, een ‘maillon rapide’ bijvoorbeeld. Stel dat nou net de carabiner het zou begeven, dan blijft je chute toch aan je harnas zitten. Zit de chute bij jou direct aan het harnas vast, dan check je natuurlijk regelmatig dat bevestigingspunt.

Zelf vouwen of laten vouwen?

Elke chute vouw je op een andere manier, maar alle moderne chutes zijn redelijk makkelijk te vouwen. Als je de handleiding van je chute netjes volgt en het regelmatig doet, dan kun je het in principe zelf. Wel zo makkelijk als je harnas per ongeluk nat geworden is en de chute moet drogen, of als een helpende hand op vliegvakantie dacht je harnas even aan die handige rode hendel te verplaatsen. Of als je chute zomaar uit de container kwam vallen omdat je hem niet goed gecontroleerd had… De chutes ontlopen elkaar niet echt in vouwgemak. En wil je niet zelf vouwen, dan kan de dealer dat voor je doen. Heb je hem gebruikt, is ‘ie echt nat geworden of is er iets anders merkwaardigs mee gebeurd, dan moet de fabrikant hem bekijken. Opsturen gaat dan het beste weer via die dealer.

Nieuw of tweedehands?Unbenannt-1

Een noodparachute is een soort levensverzekering. Koop je die tweedehands, zorg dan dat je de verkoper compleet vertrouwt en dat de chute gecheckt is door de fabrikant. Dat kan: de meeste fabrikanten bieden die service aan of raden dat zelfs elke paar jaar aan. Kost een paar tientjes, maar je weet dan zeker dat de parachute nog veilig is en zijn werk zal doen.

Onze merken

Op onze site staan de merken en modellen die wij verkopen. We houden altijd de verkoopprijs van de fabrikant aan; check dus gerust ook daar de specificaties. Chutes voor duopiloten leveren we altijd met korting.Andere merken zijn ook prima, maar die leveren wij niet of slechts op verzoek.

Getagd , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.