Nieuwe regeling extra lierdagen

Het is een uitzonderlijk slecht voorjaar wat vliegweer betreft. Vooral met lieren hebben we daar best veel last van. Nu Heleen zo dicht bij het lierterrein woont, kan er bij voldoende animo wel eens een extra dag gelierd worden bij goed weer. Dat gebeurde al, maar de opkomst viel steevast tegen. En daarmee was het tot nu toe niet rendabel. Om dit soort dagen toch mogelijk te maken experimenteren we met een apart tarief voor deze dagen.

Afgelopen maandag, 8 mei, was zo’n dag. Vooraf hadden zich 5 piloten gemeld, de dag ervoor stond de teller zelfs op 7. Uiteindelijk was er 1 piloot die daadwerkelijk startte. Met dank aan het grondpersoneel heeft hij 3 startjes gemaakt. Daarmee hadden we als vliegschool een omzet van maarliefst € 18 voor een vliegdag. Ik denk dat iedereen kan snappen dat Heleen niet een dag kan werken voor € 18, laat staan ook Aernout nog in kan huren. De lier gebruikt gelukkig niet zo veel diesel…

Extra dagen lange baan

Komt er goed vliegweer aan op een dag die niet van te voren is ingepland, dan kunnen piloten vragen om een extra lierdag op ’t Looveld. Ook de school zal soms een extra dag voorstellen. Een extra lierdag voor lange baners kost vanaf nu € 250, vooraf in te zamelen en over te maken door de deelnemende piloten (op een gemiddelde, rustige lierdag maken we zo’n 35 starts à € 6 + 21% btw = € 250). Wordt de dag gecanceld, krijgt men het geld terug minus € 50 voor het vrij houden van de dag. Komt er op de dag zelf niemand opdagen of zijn er te weinig piloten voor het runnen van een lierbedrijf, dan is er geen restitutie mogelijk. Voor het inhuren van Aernout als lierman op dagen dat Heleen niet kan, komt er  € 80 per dag bij. Natuurlijk kunnen we deze dagen alleen inplannen op momenten dat er een lierinstructeur beschikbaar is. Is dat Aernout omdat Heleen elders aan het lessen is, geldt een toeslag van € 80 per dag. Aernout heeft namelijk aanzienlijke reistijd en -kosten en moet ook ergens overnachten. Uiteraard hoef je met dit tarief niet ook nog startgeld te betalen. Minimumeis is dat je kunt ontkoppelen, S-bochten kunt vliegen en ook bij lieren op het terrein met de sloten goed genoeg je eigen landingen in kunt delen.

Wie kan meedoen?

Dit soort extra dagen zijn voor lange baners, en in principe voor mensen die met lierkaarten werken. Piloten aan het eind van hun B1-opleiding die al ontkoppelen en een S vliegen kunnen in overleg ook meedoen, maar moeten dan wel extra bijbetalen. De extra dagen die zo nu en dan voor B1’ers worden georganiseerd met vooral korte(re) baan vallen wel onder het B1-jaartarief.

Hoe organiseren?

Het mooiste koppelen we de extra dagen aan al bestaande lieruitjes. Losse dagen kunnen soms ook, maar dan is het wellicht lastiger om genoeg piloten te vinden én schiet het met de vorderingen natuurlijk minder goed op. Wil je een extra dag lieren en lijkt het weer ok?

  • Informeer bij de school of het terrein beschikbaar is en of er een instructeur is
  • Verzamel piloten, en meldt het bij de school als dat gelukt is
  • Maak het dagtarief over naar de school
  • Zoals altijd 2 dagen vooraf even contact over het weer

Blijkt 2 dagen vooraf het weer toch niet goed, dan kunnen we de dag nog annuleren (- € 50). Zijn de weersomstandigheden twijfelachtig, dan kan dat ook de dag vooraf nog. Maar heeft men besloten dat het doorgaat, dan staat de school op de afgesproken tijd klaar en geldt het volledige dagtarief.

Voor dit extra lieren kunnen we werken met een maillijst zoals de soarlijst. Heb je geen bezwaar tegen het delen van je e-mailadres, geef dat dan aan bij Heleen. Je kunt je ook melden bij Bert Koerts, die zich heeft opgeworpen als voorvechter van het extra lieren. Je kunt hem bereiken op 06-53441460. De school houdt het laatste woord in of je mee kunt doen of niet.

Getagd , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.