Noodparachute vouwen

De start van het vliegseizoen staat weer voor de deur. Tijd om je uitrusting te controleren en te zorgen dat alles er startklaar bij ligt! Vergeet het luchten en vouwen van je noodparachute niet. We zetten de vouwdagen van de Nederlandse clubs op een rijtje, waar je zelf kun (leren) vouwen. Wil je dat niet, dan kun je het ook laten doen.

Deltavliegen - noodparachute in buitencontainerChutes zitten nogal opgepropt in hun container in het harnas. Laat je dat lang zo zitten, dan verandert de chute langzaamaan in een compact pakketje, dat niet of nauwelijks meer open gaat. Daarom is het goed gebruik je chute regelmatig uit de container te halen, te laten luchten en daarna weer opnieuw in te pakken. Dat geeft je ook de kans alle lijnen en het doek goed te inspecteren. Kijk dan ook even hoe oud de chute is. Misschien is ‘ie aan vervanging toe of aan een keuring door de fabrikant. De moderne noodparachutes gaan zeker 10 jaar mee, mits droog bewaard en regelmatig gelucht. Het liefst lucht en vouw je je noodparachute 2 keer per jaar. Vlieg je maar gedurende een half jaar, dan is het natuurlijk afdoende je chute aan het begin van je vliegseizoen opnieuw te vouwen.

Zelf doen wel zo handig

Het vouwen van een noodparachute is niet moeilijk maar het is wel een verantwoordelijk klusje waarbij je goed moet opletten. Het is je noodvoorziening, en die moet wel goed werken. Laten doen door een expert klinkt dan veilig, maar het is belangrijk dat je het zelf ook kunt. Als je chute eens nat wordt tijdens het vliegen (bij een buiklanding in een plas bijvoorbeeld, of een lekkende waterzak in de tas) of als ‘ie er onverwachts een keer uit komt (door onzorgvuldig oppakken van je harnas bijvoorbeeld, of het met het handvat blijven haken achter een takje). Dan zul je de chute toch tijdens je vlieguitstap moeten drogen en herpakken voor je de lucht weer in kunt. Het zou zonde zijn als je dan niet weet hoe het moet.

Samen met de clubs

De meeste vliegclubs in Nederland organiseren elk jaar een vouwdag of vouwavond. Daar kun je samen met andere piloten je noodchute vouwen. Je hoeft het dan niet alleen te doen en er zijn piloten met meer ervaring die met je mee kijken. Het is ook een leuke kennismaking met de clubs. Hieronder de data van de verschillende clubs voor 2016. Aanmelden gaat via de clubs zelf.

Club Daidalos De Buizerd Plus 5
Plaats Gasteren Biest-Houtakker Arnhem
Datum en tijd 19 maart,
vanaf 20.00 uur
18 maart,
20.00 tot 22.00 uur
26 maart,
14.00 tot 18.00 uur
Kosten  € 5,- voor niet-leden  € 5,- voor niet-leden
Aanmelden en
meer informatie
Harm Darwinkel en Annet Vieregge
Stuur een e-mail
 Frank Rammeloo
+32-476764644
Stuur een e-mail
Eppo Heerding
tel: 06-22590122
Stuur een e-mail

Goed voorbereiden!

IMG_20150308_122556Ga je naar een vouwdag van een club, dan moet je vooraf de chute al uit je harnas halen om te luchten. Maak vóór je wat doet eerst wat foto’s van hoe je chute in je harnas zit, zodat je dat later weer na kunt doen. En dan het leukste deel: ga eens aan een schommel hangen, doe of je vliegt en trek en smijt dan je chute eens weg! Goede oefening, en hij moet er toch uit… Zorg wel dat je hem niet in stekelbosjes gooit!

Zorg erna dat:

  • Je chute vooraf goed gelucht is, bijvoorbeeld een tijdje uithangen in een trapgat of opgeschud in een dekbedovertrek leggen of kussensloop
  • Dat je chute goed droog is
  • Dat je de chute meeneemt naar de club, bijvoorbeeld in een kussensloop of vuilniszak
  • Dat je de handleiding van je chute en het vouwboekje meeneemt naar de club
  • Dat je het harnas en alle benodigde piefjes en oogjes meeneemt naar de club, zodat je hem meteen in kunt bouwen
  • Dat er elastiekjes aanwezig zijn op de vouwlocatie; vraag even na of je die zelf mee moet nemen

Noodparachute laten vouwen door een prof

Je noodchute laten vouwen kan natuurlijk ook. Je kunt daarvoor terecht bij Randonaero Adventures (vrijwel alle chutes) en Flying Dutchman (alleen eigen merk < 10 jaar). Je kunt hiervoor het harnas met chute langsbrengen of de chute zelf opsturen. Je krijgt hem dan gelucht en gevouwen terug, maar moet hem wel zelf in je harnas inbouwen. Je kunt je noodparachute ook door de fabrikant laten controleren en vouwen. Meer informatie over het chutevouwen staat in onze webwinkel.

Getagd , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.