Oefenhelling in 2021 – we gaan naar Frankrijk!

Leren deltavliegen Delta Fly Adventures - oefenhelling CondEens in de vijf jaar lessen we niet op onze vaste oefenhelling maar oefenen we op een andere plek. In 2021 is het weer zo ver: onze helling in Cond wordt opnieuw ingezaaid. We hebben een mooi alternatief gevonden: we gaan naar de oefenhelling van Saint-Hilaire du Touvet of Annecy in de Franse Alpen!

Bergvliegen, dat doen we al decennia lang in de Franse Alpen. Het is er prachtig, om te vliegen en om lekker vakantie te vieren. Er zijn talloze vliegstekken en ook veel Franse vliegscholen. De twee scholen het dichtst bij Col du Sapenay, onze uitvalsbasis in Frankrijk, hebben beide een mooie oefenhelling. Die mogen we komend seizoen gebruiken.

Eén week in plaats van losse lesblokken

De locaties in Frankrijk zijn een stuk verder weg dan onze eigen helling in Duitsland. Daarom organiseren we dit jaar geen losse weekends om te oefenen maar een vakantieweek: van 9 tot en met 15 juli. Dat maakt de rit de moeite waard en met 5 vliegdagen spreiden we de mogelijke weerpech en hebben we tijd genoeg om de hellingstart in de vingers te krijgen. De vrije tijd gebruiken we ook goed: er is veel te doen in de bergen, dus ik zorg voor een mooi middagprogramma. Educatieve duovluchten zijn waarschijnlijk ook mogelijk! Daarmee krijg je vast een voorproefje van hoogtevluchten in de bergen en van thermiekvliegen.

Oefenhelling en bergstage combineren

Deze week is vooral bedoeld voor beginners die al een beetje kunnen vliegen (de ‘follow-uppers’ of niveau 2) en piloten met meer ervaring (niveau 3 en gebrevetteerden) die de hellingstart willen oefenen om mee te gaan de bergen in. Daarom is deze stage gekoppeld aan onze bergstage met hoogtevluchten vanaf Col du Sapenay. Ben je toe aan hoogtevluchten en gaat het starten op de helling lekker, dan kun je na de helling direct mee op hoogtestage.

Planning

  • Oefenhelling: 9 tot en met 15 juli
    Aankomen op 9 juli, 10 juli verkennen en theorie, 11 juli eerste vliegdag
  • Bergstage Sapenay: 16 tot en met 25 juli
    Aankomstdag voor iedereen is 16 juli
    De groep van de oefenhelling verplaatst op de 16e samen naar Sapenay

Locatie

De locatie wordt hoogstwaarschijnlijk Saint-Hilaire du Touvet. Dat ligt halverwege een berg, met een prachtig uitzicht over het dal en een indrukwekkende rotsformatie erboven. Het is een wereldberoemde vliegstek met een van de meest imposante startplekken van de regio, maar ook een glooiende weide en een mooie oefenhelling. Met veel hoogteverschil, een mini-tremplin om ook een vlonderstart te oefenen en een lierkabeltje om de vliegers terug naar boven te krijgen. De oefenhelling van Annecy ligt wat meer afgeschermd aan de rand van de stad. Ook daar is er aardig wat hoogteverschil en een kabel om de vliegers naar boven te krijgen. Op beide plekken is alle ruimte om te kamperen of wat luxer te overnachten en zijn er andere piloten in de buurt. Heleen gaat in april nog eens uitgebreid kijken op beide locaties, en kiest dan die met de beste opties. We verblijven samen op dezelfde plek; zodra de locatie definitief is, krijg je ook te horen op welke plek dat is.

Klik hier voor Saint-Hilaire op de kaart, en hier voor Annecy.

Materiaal

Op de oefenhelling gebruiken we vleugels van de school. Die zijn een beetje aangepast zodat ze niet te goed presteren, anders vlieg je daar te ver. Je kunt er wel met je eigen harnas, helm en radio lessen. Voor de aansluitende bergstage gebruik je in principe je eigen materiaal. Lukt dat niet, dan is er beperkt materiaal te leen. Bespreek dit ruim op tijd met Heleen, zodat je niet achter het net vist.

Extra activiteiten

Ook op deze oefenhellingen kan het te thermisch worden. We lessen dus vooral in de ochtend en avond, als de zon niet te hard schijnt en er niet te veel wind is. Natuurlijk hebben we soms een siesta nodig, maar er is zo veel te doen dat het zonde is er niet op uit te gaan. Daarom zorgen we ook voor een activiteitenprogramma. Dat is ook leuk voor meereizende niet-piloten. Er zijn historische steden te bezoeken én er is veel te doen: op en rond het meer van Annecy of juist de hoogte in. Canyoning, via ferrata, duovluchten, mountainbiken, een wandeling naar een berghut of kaasboerderij, we komen tijd tekort!

En corona?

Gelden er reisbeperkingen vanwege het coronavirus en kunnen we niet naar Frankrijk? Dan geven we in die periode een toffe cursus in Nederland, aan de lier en mogelijk ook aan de kust om wat hellingstarts te oefenen. We proberen het dan in september nog een keer. Zie de complete agenda voor de reservedata.

Deltavlieger op de oefenhellig van Saint-Hilaire du Touvet

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.