Verslag: een dagje lieren

Op 21 augustus lierden we op ’t Looveld, met beginners en gevorderden. Serge was er ook, en maakte onderstaand verslagje. Heb je ook één of meerdere dagen bij ons gevlogen en wil je er wel wat over kwijt? Stuur je verslagje (lang of kort, liefst met foto’s) naar Heleen, die zet het dan op de site.

Lierdagje 21 augustus 2018

De groep voor de dag was niet groot. In totaal 6 piloten van gemixt niveau. De dagen ervoor was een stevige wind, maar deze dag had een betere voorspelling (windkracht 1-2 bft) vanuit zuidoostelijke richting. Alle 6 piloten hebben op verschillende posities in het veld opgebouwd. 2 Piloten nabij de lier voor loopoefeningen, 3 piloten iets verderop voor korte baan lieren en ikzelf aan andere zijde van het veld voor lange baan.
De wind bleef (vanaf de aankomst om 10 uur) afwezig in de eerste twee uur. Het wolkendek was prachtig (Cu 3/8) met een temperatuur die al gauw opliep tot 25-30 graden. Dit maakte de windrichting wel erg wisselend door de thermische belletjes die her en der vrij kwamen. Daarom begonnen we met de leerlingen op korte baan. Ik kon daarin wat begeleiden door kabel te halen en zo nodig hang checks uit te voeren. Pas rond een uur of 2 was de wind vrij stabiel (nog steeds erg mild), maar een gesloten dek altocumulus met wat cirrus verdreef de thermiek volledig. Ik heb toen mijn kans gegrepen, na hulp van cursisten die mij hebben gestart (na instructies hoe je iemand start), om direct 3 vluchten aaneengesloten te maken met allen een doellanding in de rustige lucht. Daarna heb ik mijn spullen (volledig tevreden) opzij gelegd en kon ik de anderen weer helpen in hun mooie laatste vluchten van de dag (waarbij enkelen zelfs hun eerste vlucht maakten met ontkoppelen).
Aan het einde van de dag brak het wolkendek open en hebben we een tijd debriefing gehad bij de boerderij om de dag door te spreken en vluchten af te laten tekenen. Het leuke was dat daarbij ook vragen kwamen over theorie die mij ook weer prikkelde sommige zaken nog even thuis terug te zoeken.
Voor mij was het aanzienlijke verschil in niveau op een lesdag de eerste keer, maar (hopelijk) niet de laatste. Je komt ook dan zeker aan vliegen toe, alleen moet je aan begin van de dag wat afspreken met elkaar qua planning vanwege het aan en afkoppelen van de kabelchute en het instrueren voor cursisten als starthulp. Omstreeks 8 uur ‘s avonds hebben van elkaar afscheid genomen.
Enkele leermomenten voor mezelf:
  • Lierkabel strakker houden bij de start door wat meer in de kabel te hangen. Dat geeft een vloeiender verloop qua trekkrachten direct bij start.
  • Bij de landing de vleugel meer aanvoelen en daadwerkelijk uitduwen (met name in weinig wind zoals vandaag).

Algemene opmerking voor beginners:

  • Bij deltavliegen is het erg fijn om de theorie van aërodynamica (waarom vliegt een vleugel) te begrijpen. Dan is beter beseffen waarom de neus laag moet blijven om de vleugel te laten vliegen.
  • Neem voldoende water mee, zeker op warme dagen. Een halve liter is zo op met de inspanningen op een lesdag.
Serge
Getagd , , , , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.