Vliegers aan de grond – blijf bezig

Vliegen zit er de komende weken niet in. Gelukkig valt er ook veel te lezen en te kijken over deltavliegen, het weer, vliegstekken, techniek en materiaal. Je kunt je oriënteren op nieuw materiaal, zorgen dat je eigen materiaal in topconditie is, werken aan je eigen conditie én je kunt anderen enthousiasmeren voor onze mooie sport. Genoeg te doen dus!

EBron: Engeland, kunstenaar mij niet bekendnthousiasmeren van mensen in je omgeving moet niet moeilijk zijn. Je hebt nu alle tijd je foto’s en filmpjes goed uit te zoeken en hoewel je wat minder mensen treft, kun je bijna iedereen wel bereiken via de telefoon, apps en social media. En ook leuk: je kunt de clubs gewoon benaderen! Ook als je nog niet direct toe bent aan clubvliegen, kun je wel contact leggen met toekomstige vliegmaten en buddy’s en inlezen over het clubvliegbedrijf.

Lezen, kijken, klikken

Ik heb nog geen compleet online programma klaarstaan, maar ik ga de komende tijd op zoek naar goede artikelen, mooie of leerzame films en naar online beschikbaar theoriemateriaal voor wie daar interesse in heeft de komende tijd. Laat je hieronder of in een mailtje weten wat voor informatie jij graag zou willen? Dan ga ik daar naar op zoek. Je kunt in ieder geval beginnen met onze videocollectie op Youtube.

Eigen materiaal in topconditie

Voor piloten met eigen materiaal is er nu ook alle tijd om die klusjes te doen die je je altijd had voorgenomen. Je headset nou eens echt goed in je helm bevestigen, je toestel wassen, de hanghoogte checken, dat zeillatelastiekje vervangen. Uitzoeken hoe je camera precies werkt, met de vario op de fiets (ja echt, daar leer je een hoop van), je harnas schoonmaken, de ritsen smeren, en ein-de-lijk eens een lattenplan aftekenen op de binnenkant van je vliegerhoes. Lees ook de handleiding nog eens (staan ook tips in voor onderhoud, voor zowel toestel als harnas en chute!), en denk nog eens na over een periodieke onderhoudsbeurt. Vaak denken piloten daar pas aan als het vliegseizoen begonnen is, en dit jaar is er nog tijd voor! Elke 2 jaar toestel helemaal uit elkaar om te (laten) checken en nieuwe onderzijkabels, elke 4 à 5 jaar ook de andere… Check de precieze intervallen voor checks en levensduur van onderdelen in je handleiding.

Oriënteren op nieuw (en tweedehands) materiaal

Heb je nog geen materiaal of zoek je iets nieuws, dan is er nu ook alle tijd je rustig in te lezen. En hoewel het vliegen stilligt, geven we natuurlijk graag advies over materiaal. Heb je iets op het oog, of wil je eens overleggen om te zien wat bij jou past, bel of mail dan gerust. Houd voor nieuw materiaal wel rekening met een wat langere levertijd: de meeste fabrikanten zijn nog wel open maar werken zo veel mogelijk thuis en in uitgedunde bezetting.

Je eigen topconditie

Vergeet ook niet dat je prima kunt trainen op de grond! Allereerst heb je de tijd te werken aan herstel van eventuele blessures. Wie nog moet beginnen met vliegen kan korte stukjes gaan hardlopen. Van de ene straathoek naar de andere, echt kort. Rustig beginnen, een paar loopjes per keer, en probeer uiteindelijk bij elk loopje in het begin flink te versnellen, een paar lange gestrekte renpassen te doen en dan weer rustig af te remmen. Je hoeft geen supersprints te lopen en zeker geen marathon, maar elk beetje conditie helpt en het kunnen versnellen is belangrijk. Piloten met eigen materiaal, kruip in je harnas: ga lekker hangen, zorg dat je iets hebt om mee te sturen en zet een film of serie aan die je toch al wilde zien. Oefen het ontspannen liggen (en voel ook eens of je misschien drukplekken krijgt en het harnas beter af kan stellen), en vergeet niet zo nu en dan ook even wat te sturen voor het trainen van je rompspieren en de stuurtechniek. Het dicht- en opendoen is ook iets om eindeloos te oefenen, net als vanuit allerlei houdingen met elke hand je chutehandgreepje kunnen pakken. Een paar keer de chute eruit trekken en werpen is ook heel nuttig, maar daarna moet je hem wel opnieuw opvouwen. Op internet zijn er ook allerlei oefeningen te vinden speciaal voor piloten, ik ga ernaar op zoek.

Alfonso startklaar boven op de Dent du Chat, met aaneengesloten wolkendek onder zich

Met het hoofd in de wolken en de voeten op de grond…

Bladwijzer de permalink.

2 reacties op Vliegers aan de grond – blijf bezig

  1. Marko van der Schoot zeggen:

    Kijk dat is nog eens een mooie opsomming. En inderdaad, veel van die kleine dingetjes die je op vliegdagen ziet, niet doet want vliegen… en weer vergeet. Tot de volgende vliegdag. Ik ga mijn toestel eens lekker wassen met een klein sopje, spoelen en laten drogen met dit mooie weer.

  2. Jappie zeggen:

    Sommige vliegers (Wolfy ?) duiken ‘m d’rin –
    en hopen op zicht onder (naast) het wolkendek.