‘Vrouw zoekt boer’ – vliegschool zoekt lierterrein

NV_netgestart_Rens-Peeters.jpg Delta Fly Adventures is op zoek naar een nieuw lierterrein: een ruim weiland ergens in Nederland. Voor het behoud van het deltavliegen in Nederland is het vinden van een terrein erg belangrijk. We vragen dan ook jullie hulp bij het zoeken.

Nederland heeft geen bergen. Voor het deltavliegen in Nederland zijn we daarom aangewezen op soarstekken in de duinen, plekken om door hele lichte vliegtuigjes de lucht in gesleept te worden én lierterreinen. Soarstekken en sleepterreinen zijn er in Nederland maar heel weinig. Daarom is lieren de meestgebruikte startmethode in Nederland. Ook voor het léren deltavliegen is lieren erg belangrijk: het is de enige manier om in Nederland te leren vliegen. Delta Fly Adventures is de enige school waar dat kan.

Delta Fly Adventures is al zo’n 15 jaar gevestigd op lierterrein Nieuwvliet. Tot voor kort was daar een mooi grasveld voor beginnersoefeningen en een brede, lange baan met gras om gevorderden op te lieren. Die grasbaan is niet meer; bijna het hele terrein wordt nu gebuikt voor akkerbouw. In het vroege voorjaar en na de oogst in het najaar hebben we beschikking over grote delen van het terrein, maar de rest van het jaar groeit er wintertarwe in plaats van graszaad, met kans op uien, mais en andere gewassen de komende jaren. Daar kunnen we niet zomaar meer doorheen lopen of in landen. Daarom zijn we hard op zoek naar een nieuw terrein.

Het ideale nieuwe lierterrein

Waar het nieuwe lierterrein precies ligt maakt ons niet zo uit, zo lang het maar in Nederland is. We vinden het erg belangrijk dat men ook in de toekomst gewoon in eigen land kan leren vliegen. Dat maakt het wel lastig, maar niet onmogelijk. We zoeken het liefst in lege gebieden, met grote percelen. De ondergrond is het liefst van gras, of lage heide, of misschien zand. Iets waarop je redelijk makkelijk kunt rennen en waarop de wieltjes nog wat uitkomst bieden bij een mislukte landing. Niet te dicht bij groot open water maar een modderslootje is niet erg. Een snelweg of hoogspanningsmast binnen glijhoekbereik is niet gewenst. Voor de school is een luchtruimbeperking op 300 meter hoogte niet echt een bezwaar en we hoeven ook geen kilometers kabel uit te leggen. In principe is 300 à 500 meter lengte genoeg maar natuurlijk geldt ook voor ons hoe langer hoe leuker. Het is belangrijker dat het terrein erg overzichtelijk is én dat we er, in overleg, een groot deel van het jaar terecht kunnen.

Het liefst zijn er in de directe omgeving wat voorzieningen om te overnachten (camping, pension), te eten en te drinken en om naar het toilet te gaan. Wat opslag is natuurlijk fijn, zodat we de liermachine en de lesvliegers in de buurt kunnen stallen.

Ideaal is een boerencamping met eigen land; we brengen dan niet alleen een kleine vergoeding mee maar ook een flink aantal overnachtingen op de camping.

Samenwerken met andere luchtsporten? Dat kan!

Het terrein dat we zoeken hoeft natuurlijk geen nieuw terrein te zijn, of een terrein voor ons alleen. We delen een terrein erg graag met een vliegclub, dat zijn we al jaren gewend. Sterker nog, dat heeft veel meerwaarde. Vanwege de gecombineerde middelen (samen kunnen we de terreineigenaar een hogere vergoeding geven dan alleen) maar ook vanwege de natuurlijke doorstroom van piloten uit de opleiding naar zo’n club, en vanwege de kruisbestuiving. Naar mijn weten zijn er meer clubs op zoek naar een terrein, zowel voor lieren als voor slepen. Het zoekt veel efficiënter als we onze krachten bundelen! Ook de combinatie met parapente gaat heel goed; we vliegen op Nieuwvliet met veel plezier samen met parpente- en deltaclub Jan van Gent en de parapenteschool AirXperience.

Help mee!

We zijn ondertussen al even op zoek. We hebben al heel wat mogelijke terreinen bekeken en heel wat agrariërs gesproken. Sommige dingen werken goed, en andere werken minder goed. Hierbij kunnen we jullie hulp goed gebruiken. Martijn van Belle heeft zelfs zijn Atlas 16 uitgeloofd voor de gouden tip!

  • Het meeste succes hadden we tot nu toe bij boerencampings met eigen grasland of met goede connecties met de buurboer met gras. Weet je een boerencamping in de buurt met gras eromheen? Geef het door!
  • Veel van de boeren zijn bezorgd over de schade die we toebrengen aan het gras. Volgens ons valt het reuze mee, maar dat is lastig hard te maken. Weet jij hier meer over? Informeer ons, zodat wij de boeren beter kunnen informeren.
  • Tot nu toe waren de boeren ons meer ter wille als we via een kennis of dorpsgenoot worden geïntroduceerd. Zomaar aanbellen bij een ons verder onbekende boer in een streek die we niet kennen levert vaak een afwijzing op; worden we geïntroduceerd dan komen we vaak verder en kunnen we in ieder geval uitleggen waar het over gaat. Heb je boeren in je kennissenkring met ruime percelen gras en durf je het aan hen eens aan te spreken over het vliegen? Heel graag! Een korte introductie is genoeg, en vraag dan of de school contact op mag nemen om het vliegen toe te lichten, zonder dat de boer zich nog tot iets verplicht hoeft te voelen.

Ga je zelf de boer op, of wil je mensen graag attenderen op onze speurtocht?In deze pdf staan onze wensen en eisen op een rij: Lierterrein gezocht. Je kunt mensen ook verwijzen naar www.deltavliegschool.com/vrouwzoektboer. Weet je een terrein dat misschien geschikt is of ken je mensen die mogelijk zo’n terrein hebben? We komen graag met hen in contact. Alle serieuze tips en contacten zijn welkom!

Deltavliegen – Lieren met Delta Fly Adventures

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.