Onderhoud en vouwen noodparachutes

Een noodparachute is je levensverzekering. Op deze pagina vertellen we meer over het onderhoud van noodparachutes, zodat jouw chute het doet als je hem nodig hebt.

In principe heb je hem nooit nodig; je gebruikt hem alleen als je toestel het niet meer doet. De kans daarop is erg klein als je je materiaal grondig controleert voor de start, je nergens tegenaan vliegt en je vliegt binnen de specificaties van het materiaal. Gaat er toch iets mis, dan is het fijn een goed werkende noodparachute bij je te hebben.

Service noodparachutes Prijs
Luchten en vouwen noodparachute € 65
Luchten en vouwen noodparachute dubbele kap € 75
Luchten en vouwen duo-parachute € 65
Check en vouwen door fabrikant, bij benadering €100

Deltavliegen - noodparachute in buitencontainerChutes zitten nogal opgepropt in hun container in het harnas. Laat je dat lang zo zitten, dan verandert de chute langzaamaan in een compact pakketje dat niet of nauwelijks meer open gaat. Daarom is het goed gebruik je chute regelmatig uit de container te halen, te laten luchten en daarna weer opnieuw in te pakken. Dat geeft je ook de kans alle lijnen en het doek goed te inspecteren. Kijk dan ook even hoe oud de chute is. Misschien is ‘ie aan vervanging toe of aan een keuring door de fabrikant. Volg hierbij altijd het advies van de fabrikant; dat vind je in de handleiding van je chute. Je kunt ook altijd je dealer om advies vragen. Let erop dat de meeste chutes elke 6 maanden opnieuw gelucht en gevouwen moeten worden, om zeker te weten dat ze goed en snel openen als je ze nodig hebt!

Zelf vouwen of laten vouwen?

Het vouwen van een noodparachute is niet moeilijk maar het is wel een verantwoordelijk klusje waarbij je goed moet opletten. Het is je noodvoorziening, en die moet wel goed werken. Laten doen door een expert klinkt dan veilig, maar het is belangrijk dat je het zelf ook kunt. Als je chute eens nat wordt tijdens het vliegen (bij een buiklanding in een plas bijvoorbeeld, of door een lekkende waterzak in de tas) of als ‘ie er onverwachts een keer uit komt (door onzorgvuldig oppakken van je harnas bijvoorbeeld, of het met het handvat blijven haken achter een takje). Dan zul je de chute toch tijdens je vlieguitstap moeten herpakken voor je de lucht weer in kunt. Het zou zonde zijn als je dan niet weet hoe het moet.

Noodparachute laten vouwen door een prof

Wij vouwen noodchutes van alle merken; zie de prijzen hierboven. Je kunt hiervoor het harnas met chute langsbrengen of de chute zelf opsturen. Vergeet niet de handleiding, binnencontainer en het logboekje mee te sturen! Je krijgt hem dan gelucht en gevouwen terug, maar moet hem wel zelf in je harnas inbouwen. Je kunt je noodparachute ook door de fabrikant laten controleren en vouwen. Let op: tijdens het vliegseizoen is onze tijd beperkt, plan dus op tijd het vouwen bij ons in. Dat kan bijvoorbeeld direct per mail.

Zelf leren vouwen bij school of club

Bij veel scholen en clubs kun je onder begeleiding leren hoe je je chute moet vouwen. Meestal organiseren die in het voorjaar een vouwdag of vouwavond. Data van alle bekende vouwdagen vind je onderaan onze agenda.

Ga je naar een vouwdag, dan moet je vooraf de chute al uit je harnas halen om te luchten. Maak vóór je wat doet eerst wat foto’s van hoe je chute in je harnas zit, zodat je dat later weer na kunt doen. En dan het leukste deel: ga eens aan een schommel hangen, doe of je vliegt en trek en smijt dan je chute eens weg! Goede oefening, en hij moet er toch uit. Zorg wel dat je hem niet in de rozenstruik gooit…Zorg erna dat:

  • Je chute vooraf goed gelucht is, bijvoorbeeld een tijdje uithangen in een trapgat of opgeschud in een dekbedovertrek leggen
  • De chute goed droog is
  • Je de chute meeneemt naar de vouwlocatie, bijvoorbeeld in een kussensloop (géén plastick zak!)
  • Je de handleiding van je chute en het vouwboekje meeneemt naar de club
  • Je het harnas en alle piefjes en oogjes meeneemt die nodig zijn voor het inbouwen
  • Er elastiekjes aanwezig zijn op de vouwlocatie; vraag even na of je die zelf mee moet nemen
  • Vergeet niet na het inbouwen nog 1x te controleren of je de chute er goed uit krijgt; trekken, niet werpen (of je moet nog een keer willen vouwen)

Levensduur en controle

IMG_20150308_122556Een moderne noodparachute gaat zeker 10 jaar mee, mits je hem droog en buiten invloed van zonlicht (uv-straling) en zand en stof bewaart. Controleer bij elke keer herpakken goed of alle lijnen, banden en naden in orde zijn en inspecteer het doek. Heb je een swivel of rotor, controleer die dan ook goed. Zie je aparte plekken of rafels, vraag dan advies aan dealer of fabrikant. In het logboekje van de chute kun je al je opmerkingen noteren, zodat je niet elke keer dezelfde vragen hoeft te stellen. In het boekje dat bij je chute hoort, staat informatie over de frequentie van herpakken en over de levensduur van de noodparachute. Veel fabrikanten bieden aan hun noodparachutes na de standaard gebruiksperiode te controleren, zodat ze nog 1 of 2 jaar extra mee kunnen. Daarbij kijken ze niet alleen of alles er goed uit zien, maar meten bijvoorbeeld ook hoe sterk de stof nog is. Fabrikanten doen dat helaas steeds minder; op het moment geldt dit alleen nog voor Icaro Paragliders/Fly More. Er zijn wel nieuwe parachutes die geen 10 maar 15 jaar meegaan. Dit kan een overweging zijn bij aanschaf.

Reacties zijn gesloten.