XC-Trainers Aircotec

Vario_Aircotec_XCtrainer_compleetDe Aircotec XC-Trainer is de ideale variometer voor als je het luchtruim wilt ontdekken, met vario, gps, thermiekhulp en veel meer. Je kunt kiezen uit vier varianten: voor elk soort piloot het ideale instrument!


XC-Trainer Vario – Een nauwkeurige vario

Prijs exclusief windsnelheidsmeter: € 240
Prijs inclusief windsnelheidsmeter: € 300

Belangrijkste kenmerken XC-Trainer Vario
 • Vario-hoogtemeter combinatieinstrument
 • USB-interface
 • Aansluiting voor windsnelheidsmeter
 • Uprade naar XC-Trainer Easy mogelijk

De XC-Trainer Vario is een mooi instapmodel voor de beginnende piloot. Geen toeters en bellen, gewoon een prima piepdoos met het wereldberoemde Aircotec-geluid. Upgraden naar een XC-Trainer Easy kan, maar is vrij kostbaar. Verwacht je later net iets meer te willen van je instrument, overweeg dan direct een Easy+ of een Dual/Pro. Wil je lekker onbekommerd rondvliegen met alleen hulp bij hoogte, dan is de Vario hét instrument voor jou.


 XC-Trainer Easy en Easy plus – De basis voor elke piloot, met GPS

Prijs XC-Trainer Easy exclusief windsnelheidsmeter: € 330
Prijs XC-Trainer Easy+ exclusief windsnelheidsmeter: € 390

Prijs inclusief windsnelheidsmeter: Easy € 390, Easy+ € 450

Belangrijkste kenmerken XC-Trainer Easy en Easy+
 • Vario-hoogtemeter combinatieinstrument
 • USB-interface
 • Aansluiting voor windsnelheidsmeter
 • 20 kanaals GPS (WGS84)
 • Windrichting- en windsnelheidsindicator

De Easy en Easy+ zijn voor veel piloten het ideale instrument. Naast de vario-hoogtemeter zitten er al veel meer handige snufjes in dit apparaat. 20-kanaals GPS bijvoorbeeld, een vluchtgeheugen voor 18 uur aan vluchten en werkt het goed met verschllende types analysesoftware, waaronder TN-Complete van Aircotec zelf. Daarmee kun je allerlei gegevens van je vlucht uitlezen op je computer en op verschillende manieren weergeven. Dankzij de GPS berekent dit instrument je vliegsnelheid en windsnelheid. De grafische thermiekhulp helpt je bellen beter centreren en onthoudt waar ze waren, voor het geval je de bel kwijt bent. Je kunt ook verschillende routepunten opslaan in je vario en delen met andere XCT-gebruikers.

Met de Easy+ haal je ook een temperatuursensor aan boord. Daarmee krijg je nog directere thermiekhulp en werkt het sneller en nauwkeuriger. Met de optionele anemometer worden ook de vliegsnelheid en windrichting sneller berekend.


XC-Trainer Dual/Pro – Voor wie meer verwacht, ook voor wedstrijden en overland

Prijs XC-Trainer Dual/Pro exclusief windsnelheidsmeter: € 480 BEURSAANBIEDING € 400
Prijs XC-Trainer Dual/Pro inclusief windsnelheidsmeter: € 550  BEURSAANBIEDING € 450

Belangrijkste kenmerken XC-Trainer Dual/Pro
 • Vario-hoogtemeter combinatieinstrument
 • USB-interface
 • Aansluiting voor windsnelheidsmeter
 • 20 kanaals GPS (WGS84)
 • Windrichting- en windsnelheidsindicator
 • Glijhoekberekening
 • Grafische thermiekhulp
 • Geïntegreerde antenne
 • Thermosensor
 • Vluchtgeheugen van 148 uur
 • Meer dan 100 routepunten op te slaan
 • Meerdere vluchtroutes op te slaan

De XC-Trainer Dual (ook wel Pro) heeft alles wat de Easy+ heeft, maar dan meer. Je kunt er maarliefst 148 vluchturen in opslaan, veel meer routepunten én je kunt er verschillende routes in programmeren. De vario helpt je zelfs inschatten of je het volgende punt gaat halen of niet. Daarnaast geven de verschillende schermen nog meer informatie tijdens het vliegen. Ook deze vario kun je, als je dat wilt, zonder instellen of programmeren gebruiken voor een lekker recreatief vluchtje. Veel piloten komen uiteindelijk bij deze vario terecht. Het biedt alles wat de recreant zou willen, en ook genoeg voor overlandvliegers en wedstrijdpiloten.


Accessoires

 • Houder voor aan deltavlieger: € 50
 • Houder voor parapente: € 40
 • Windsnelheidsmeter: € 100 – voor snellere en nauwkeurigere weergave van windrichting, windsnelheid en vliegsnelheid

De XC-Trainer leveren we gebruikslaar, inclusief laadapparaat (100 – 230VAC), USB-kabel en opbergetui en met een verstelbare houder voor aan controlframe (delta) of een bevestigingsetui (parapente). De exemplaren op de beurs komen direct uit voorraad en moeten nog wel worden opgeladen. Bij erg groot succes kunnen de houders op raken. Die worden dan zo snel mogelijk nageleverd.


Intuitief in gebruik

De variometers van Aircotec zijn ongekend intuitief in gebruik. Met drie knoppen kun je alle opties en menus doorlopen, zonder technische kennis. Of je nou gewoon lekker wilt starten en vliegen of je een complete route wilt programmeren en afleggen, het wijst zich allemaal vanzelf. De drie grote knoppen zijn ook met vlieghandschoenen aan goed te bedienen, en het krasvaste display staat bol van informatie. Toch hoef je nooit lang op het scherm te kijken: alle informatie is uitzonderlijk logisch en overzichtelijk weergegeven. De behuizing is compact met een erg grote display.

Vluchten uitlezen op de computer

Aircotec heeft eigen verwerkingssoftware voor de gegevens uit de XC-Trainers: TN-Complete. Deze is gratis te downloaden van de website van Aircotec maar wordt niet meer bijgewerkt, omdat de XC-Trainers ook prima werken met diverse freeware en Google Earth. Je kunt je vluchten makkelijk omzetten en vanuit je soel nog eens herbeleven. De aansluiting op de vario’s van Aircotec op je computer vraagt de eerste keer wel een beetje aandacht: de bijgeleverde usb-kabel moet als een Com-poort worden geïnstalleerd. Dat kan met een programmaatje dat ook op de website van Aircotec staat. Lukt dat niet, dan helpen wij je graag verder. Eenmaal geïnstalleerd werkt het als een zonnetje.

Degelijke, modulaire instrumenten met makkelijke bediening

De instrumenten van Aircotec kunnen tegen een stootje. De behuizing is erg degelijk en ook het scherm is krasvast en stootbestendig. Met 3 knoppen is het erg makkelijk te bedienen, ook met handschoenen aan. De menu’s zijn intuitief, en hoewel je met de meeste instrumenten ontzettend veel opties hebt en zaken in kunt stellen, kun je ook gewoon het apparaat aanzetten en wegvliegen. Is er toch iets versleten, dan is het vaak makkelijk te vervangen. Het instrument bestaat uit losse modules, waardoor het zelden helemaal uit elkaar hoeft voor een reparatie. Knoppen en glaasjes vervangen kun je makkelijk zelf.

Reacties zijn gesloten.