Rinus en de DragonFly

Rinus in ’t Groen is onze vaste sleeppiloot, en zijn eveneens groene DraonFly is niet meer weg te denken uit de school. Hij is een markant figuur, en de enige vrijwel fulltime sleeppiloot van Nederland. Het is een plezier om met hem samen te werken en ook veel deltapiloten laten zich maar wat graag door Rinus opslepen. Tijdens het vliegen hebben we weinig kans om met hem te praten omdat hij steeds zo’n 70 meter vóór ons in de lucht hangt. Daarom vertelt hij hieronder zijn verhaal. Benieuwd naar meer verhalen, ook over onze lessen? Volg dan zijn blog op dfblog.mintgroen.nl.

Toen ik in 1957 werd geboren, had ik blijkbaar al de genen die mijn leven zouden inrichten. Vliegen is van kleins af aan fascinerend geweest. Als 10-jarige sliep ik al met krantenknipsels onder mijn kussen met daarop foto’s van zelfgemaakte vliegtuigjes uit Frankrijk. Nadat ik al heel wat modelvliegtuigen gebouwd en gevlogen had, wilde ik ooit ook nog eens zelf een vliegtuig bouwen, waar ik zelf in zou kunnen vliegen. Piloot worden was helaas geen optie, omdat je in die tijd niet brildragend mocht zijn om de opleiding bij KLM te gaan volgen. Vandaar de betaalbare
optie deltavliegen die voorbij kwam op mijn pad.

In 1980 hadden Connie (mijn vrouw) en ik informatie verzameld uit Duitsland betreffende het deltavliegen. We zouden een cursus deltavliegen gaan doen in Sauerland. Aangezien we in verwachting waren van onze zoon Rob, hebben we dit voor de zekerheid toch maar even uitgesteld en hebben uiteindelijk een 10 jaar gewacht voordat we weer actie gingen ondernemen om te leren vliegen. Inmiddels kon dit vlakbij huis, namelijk een vliegschool die ons dorp was gevestigd gaf les op de Maasvlakte. Vanaf dat moment was het deltavliegen de rode draad in elk weekend en
vakantie. Wat een geweldig mooie momenten hebben we gehad met de vliegvakanties en het vliegen.

Hoe het allemaal begon

De Kampioenschappen Deltavliegen 2005 te Hay in Australië, ja, daar is de liefde ontsproten voor het ultralicht vliegen. Mijn zoon Rob, die deelnam aan dit kampioenschap, heeft me tijdens die week een introductievlucht laten maken met Bob Bailey in zijn DragonFly. Ik had zo’n vliegtuigje nog nooit eerder gezien en er zelfs niet eerder van gehoord dat deze bestond. De introductievlucht regelen was een heel goede actie van Rob, want het was duidelijk dat ik vanaf de eerste seconde in de lucht helemaal verknocht was aan dit wendbare, open vliegtuigje. Bob liet me zien hoe een rivier te volgen, hoe de schapen bijeen te drijven, alligators van heel dichtbij te naderen. Bovendien deed hij voor mij heel wat acrobatische toeren, om te laten zien hoe een leuk vliegtuig de DragonFly is. Ik leek wel opnieuw geboren en was zo enthousiast over de prestaties van deze kist. Ik had geen twijfels meer: “Dit wil ik ook leren”.

Waar een klein vliegtuigje GROOTS in is…

Een bijzonder vliegtuigje

De DragonFly, in 1993 door Bob Bailey ontworpen te Florida, is speciaal ontwikkeld voor het slepen van deltavliegers. Toen Bob later in contact kwam met Bill Moyes (legende en pionier in het deltavliegen) is het vliegtuigje in Australië in productie genomen in de fabriek van Bill. Omdat de DragonFly zo succesvol is in het slepen van deltavliegers, zijn er inmiddels meer dan 150 van gebouwd. Ze vliegen en slepen over de hele wereld op vliegparken en bij wedstrijden. De DragonFly is een 3-asser met een gecertificeerde sleepinrichting. De sleepkabel is 60 meter lang, gemaakt van Dyneema, en heeft aan de kant van de sleepkist een breukstuk van 125 kg en aan de deltapiloot-kant een breukstuk van 90 kg. Bij het slepen gaat de deltapiloot na de nodige pre-flight checks in de vlieghouding liggen op een 3-wielig startkarretje (dolly). Via arm- en kniksignalen wordt het startsein tussen beide piloten gecommuniceerd. Met de DragonFly zijn beide vliegtuigen na 100 m al airborne. De deltapiloot fixeert zich op de DragonFly en houdt deze op één lijn met de horizon. Samen zoeken ze in de sleepcombinatie naar een thermiekbel en bij voldoende hoogte koppelt de deltapiloot zich los van de sleepkabel om vervolgens in de thermiek verder te gaan. De DragonFly duikt vervolgens naar beneden en neemt de sleepkabel terug mee naar beneden. De deltapiloot heeft 4-10 minuten energie ontvangen van de DragonFly, en dat is genoeg om uren lang vliegplezier te kunnen hebben door gebruik te maken van thermiek.

Naast het slepen, is het ook gewoon mooi vliegen in deze kist. In één woord gezegd is vrijheid wel het meest toepasselijk. De instrumenten zijn heel basic, dus het is echt VFR-vliegen. Door de openheid heb je ontzettend veel zicht aan alle kanten, links, rechts, voor achter, boven en onder, overal lucht. De snelheid voel je met de luchtdruk op je wangen. De DragonFly is zo ontzettend wendbaar in alle richtingen en kan zelfs 4G hebben. Het landen is ook telkens een genoegen, dat je zo ontzettend weinig rolbaan nodig hebt. Met een wind van 18 kts kun je als een
helikopter tegen de wind in stil blijven hangen.

De eerste en enige DragonFly in Nederland

Na de spannende vliegtijd ‘down under’ en wederom thuis aangekomen, heb ik in overleg met mijn zoon vrijwel direct de bestelling van een Moyes DragonFly gedaan. We hadden daarbij nog niet nagedacht over: waar kan er gebouwd worden, waar kan de DragonFly gestald worden en wat staat je allemaal te wachten voordat je uiteindelijk kan en mag gaan vliegen in Nederland. Het eerste plan was om bij de ULV vereniging op de Maasvlakte te gaan bouwen, echter deze bleek vanwege uitbreiding industrie en 2e Maasvlakte al een tijdje ontmanteld te zijn door de stad Rotterdam. Hmm, wat nu? Via de TU Delft had Rob een contactadres op het vliegveld Arnemuiden in Midden Zeeland gekregen. Misschien was daar nog plaats? En ja hoor, een prachtige hangaar, verwarmde vloer, douche, toilet en heel veel gereedschappen waren hier
aanwezig. De ideale plek om een DragonFly in elkaar te bouwen. Inmiddels 16 jaar geleden kwam het bouwpakket op Midden Zeeland aan. Onder begeleiding van Bob Bailey, die vanuit Florida was overgekomen, hebben Rob en ik de DragonFly gebouwd. Uiteraard moest de DragonFly groen van kleur worden. Nadat een dappere man van Vliegwerk Holland in 5 uur spuiten alle onderdelen groen had gemaakt, was het vliegtuig klaar. En ja, toen wilde Bob hem wel uitproberen. Dat kon nog net, want het vliegveld zou bijna gaan sluiten. Na een geweldige testvlucht kwam Bob terug en zei dat hij een zo fantastische vliegende DragonFly nog niet had meegemaakt. (Ik denk dat hij de dikke koele Nederlandse lucht even had vergeten ☺). Geweldig wat een feest! De Nederlandse DragonFly (2005) was geboren.

Slepen in Nederland

Rob en ik hebben zowel op vliegveld Midden-Zeeland als op Quest-Air te Florida en op vliegveld Stadskanaal veel vliegles gehad en uiteindelijk na veel studeren voor de theorievakken en het behalen van het praktisch examen ons brevet behaald. Bovendien hebben we in Florida op Quest-Air leren slepen van Bob Bailey. Quest-Air is een flight park voor deltavliegers, waar meerdere DragonFlies aanwezig zijn om de deltapiloten de lucht in te slepen. We hebben daar heel veel ervaring kunnen opdoen, zodat we vanaf toen ook zelf konden slepen in Nederland. In de jaren dat de DragonFly klaar was en dat wij onze papieren nog niet hadden behaald, had Harm Darwinkel het genoegen om gebruik te kunnen maken van de DragonFly om deltapiloten te slepen, waaronder ook een NK.Sinds 2008 staat de enige DragonFly van Nederland op vliegveld Stadskanaal (EHST). Er zijn een 50-tal deltapiloten, die regelmatig door de DragonFly het luchtruim in gesleept worden. Inmiddels is Desirée van de Hoef ook een heel betrouwbare DragonFly piloot geworden (en daarmee de eerste vrouwelijke DragonFly-sleeppiloot van Europa). Stadskanaal is voor het deltavliegen een zeer waardevolle plaats geworden omdat de omgeving ook heel thermisch actief is en veel landingsmogelijkheden heeft. Tevens zijn er vanaf deze locatie al vele persoonlijke records en landelijke records behaald door deltapiloten die soms ruim 6 uur aan het vliegen zijn.

EHST is bij goed weer op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag geopend. Deltapiloten kunnen dan hun hart ophalen door gesleept te worden door de DragonFly. Vooraf even aanmelden via de agenda op www.mintgroen.nl.

Tevens is Vliegclub Westerwolde een gezellige club met veel faciliteiten en leuke mensen en instructeurs, die je van A tot Z kunnen begeleiden voor het behalen van een RPL(A) brevet ten behoeve van het MLA vliegen. En na het behalen van een brevet kan je ook in zo super mooie gave DragonFly vliegen. Coen heeft inmiddels zijn brevet behaald en vliegt de C42 en de Dynamic en is in 2022 begonnen met het omlessen op de DragonFly. Het zou mooi zijn als Coen ook de DragonFly kan vliegen en voldoende ervaring kan op doen om te slepen.

Wisseling van de DragonFly

Einde vakantieperiode 2015 kwam Zsolt met zijn familie langs op EHST in een reuze grote camper. Zsolt is een ongelooflijk enthousiaste man, die zo ontzettende graag deze DragonFly wilde kopen. Zijn vrouw (Hongaars deltapiloot kampioene) zou hij dan ook meer kunnen laten vliegen. De charmes van deze man en het idee om weer plezier te beleven aan een nieuwe DragonFly bouwen waren voldoende om de handen te schudden.  Mijn vriend Nico en ik zijn rond de kerstdagen in een bijzonder avontuurlijke rit met de DragonFly in de trailer naar het vliegveld van Békéscsaba te Hongarije gegaan. We zijn daar allervriendelijkst gastvrij ontvangen door Zsolt, zijn vrouw en kinderen. De DragonFly had een nieuw plekje en het voelde heel vertrouwd aan; het was duidelijk dat er goed voor gezorgd ging worden door de nieuwe trotse eigenaar. In de zomer van 2016 had Wizz-air me daar nog heen gevlogen en kon ik Coen en Cornelia ter plekke slepen met de DragonFly van Zsolt. Dat was wel heel cool.

Nieuwe DragonFly

In maart/april 2016 was het dan zo ver dat Bob Bailey weer naar Nederland kwam om van alle onderdelen een DragonFly te bouwen. Dan zou er weer een sleepkist voor het delta vliegseizoen klaar kunnen staan. Nu niet in Midden Zeeland maar op EHST te Stadskanaal. Voor Bob die 40° beter kan verdragen, was het hier maar erg koud. Toch ging de bouw voorspoedig en vele mensen hebben ook hun steentje bijgedragen tot weer een goed, groen resultaat. Inmiddels is het 2021 en hebben de groene DragonFlies de deltavliegers opgeteld inmiddels ruim 1,5 miljoen meter op hoogte gebracht. En dat is toch wel heel groots te noemen….

Ook duo-deltavliegers en cursisten

Vanaf juli 2020 heeft Heleen van den Bos heel veel vluchten gemaakt o.a. onder leiding van Bart Weghorst als doorgewinterde duo-instructeur (Texas). Inmiddels heeft zij alle benodigde brevetten behaald en is zij in 2022 met succes gestart met het opleiden van deltapiloten m.b.v. duovluchten met de sleepmethode. De samenwerking met Heleen onder de tandem met cursist en mij als DragonFly piloot loopt gesmeerd op rolletjes en dat geeft een goede sfeer.

Reacties zijn gesloten.