Vluchtvoorbereiding en NOTAM’s

Voor je ergens gaat vliegen, moet je een aantal dingen controleren. Natuurlijk moet je zelf fit zijn, moet je materiaal kloppen en moet het weer geschikt zijn om te vliegen. Je moet toestemming hebben om te starten en te landen op het terrein dat je voor ogen hebt, en je moet zeker weten dat het luchtruim toegankelijk is voor deltavliegers. Er gelden nog wat meer regels, om te zorgen dat het geen rommeltje wordt in de lucht.

NOTAM’s – ‘Notice to airman’

Het luchtruim is netjes verdeeld en je kunt op de luchtvaartkaart aflezen wat voor vluchten waar zijn toegestaan. Daarmee kun je ook zien waar je als deltavlieger wel en niet mag vliegen. Afwijkingen van en aanvullingen op die kaart worden gepubliceerd in NOTAM’s, berichten voor luchtvaarders. Het is belangrijk om voor je ergens gaat vliegen, de NOTAM’s van die regio te bestuderen. Het kan namelijk zijn dat het luchtruim boven je uitverkozen vliegstek tijdelijk gesloten is voor deltavliegers, bijvoorbeeld voor een uitgebreide militaire oefening of door een staatsbezoek van een buitenlandse hoogwaardigheidsbekleder. Ons eigen lierterrein is ook wel eens gesloten, zoals in februari 2018 tijdens een nationale laagvliegoefening van defensie.

NOTAM aanvragen

Wil je zélf ergens vliegen, en staat die stek niet op de luchtvaartkaart, dan moet je behalve aan allerlei grondgebonden toestemmingen óók een NOTAM aanvragen. Daarmee laat je andere luchtgebruikers weten dat er op een bepaalde plek, tijd en hoogte deltavliegers in de lucht kunnen zijn. Over het algemeen gaat het dan niet eens zo zeer om het aankondigen van deltavliegers in de lucht (bij het vliegen op VFR in de luchtruimklasses waar wij deltisten in mogen vliegen, moet iedereen gewoon uit de doppen kijken en kun je allerlei verkeer verwachten), maar het gaat dan vooral om het aankondigen van een mogelijk omhoogstaande lierkabel (onzichtbaar voor passerende luchtvaartuigen) of voor een sleepbedrijf.

Handige links

Notams aanvragen en bekijken doe je officieel via de website van Luchtverkeersleiding Nederland. Je moet daar een account voor aanmaken, en verder veel doorzettingsvermogen en geduld hebben want het is niet de meest gebruiksvriendelijke website. Voor het aanvragen van een NOTAM heb ik nog geen alternatief gevonden.

Het bekijken van de uitgegeven NOTAM’s kan ook op deze websites:

Er zijn ook verschillende apps voor op je mobiele telefoon of tablet waarin je deze berichten kunt bekijken.

 

Reacties zijn gesloten.