Bergvliegen

Onze bergstages hebben als uitvalsbasis de Savoie in de Franse Vooralpen. Col du Sapenay is een begrip onder onze cursisten: een berg aan de rand van de Alpen met doorgaans goede vliegomstandigheden en een vertrouwenwekkend groot landingsterrein. In de omgeving liggen veel verschillende vliegstekken met elk hun karakteristieken.

Video: de eerste bergvluchten van Feike


We organiseren verschillende soorten bergstages:

 • Vliegen op Col du Sapenay voor ervaring, vlieguren en thermiekvaardigheid
 • Stekkensafari om zelfstandig nieuwe stekken te leren verkennen
 • Overlandstage voor je eerste XC-vluchten

Zie de agenda voor onze planning. Ben je al bekend bij de school, dan kun je aanmelden met een mailtje. Ga je voor het eerst mee, vul dan het inschrijfformulier in.

De stages op Sapenay en de Safari duren steeds 10 dagen. De eerste dag is je aankomstdag, de tweede dag acclimatiseren we, checken we het materiaal, bekijken we de start- en landingsplaats en nemen we de theorie nog een keertje door. We bespreken ook je leerdoelen en kijken hoe je die het beste kunt oefenen. Vaak plannen we meerdere stages achter elkaar. Volg je die aaneensluitend, dan krijg je € 50 korting op de totaalprijs. Vrije Vliegers (piloten met brevet+aantekening) zijn altijd welkom om gratis mee te vliegen. En wil je als Vrije Vlieger toch wat begeleiding? Dan betaal je de helft van het cursusgeld.


Bergstage op Col du Sapenay – ontspannen bergvliegen

In de bergvliegweek op Col du Sapenay staat de basis van het bergvliegen centraal. Voor deze cursus verwachten we dat je zelfstandig vliegt op follow-up niveau en goed kunt starten en landen op je voeten. De stage op de oefenhelling heb je met goed gevolg afgerond.

Leerdoelen bij deze stage:

 • Eerste bergvluchten, veel vlieguren maken
 • Leren thermieken
 • Vliegen in verkeer
 • Vliegen in variabele omstandigheden
 • Verfijnen van je algehele vliegtechniek
 • Goed leren kennen van je eigen vlieguitrusting
 • Zelfstandig worden in starten en landen, inclusief doellandingen
 • Inschatten van de weersomstandigheden in de bergen

Bij deze cursus zijn er twee instructeurs, eentje op de start en eentje op de landing. Er is dus steeds begeleiding aanwezig om je waar nodig te helpen. In de loop van de cursus doe je steeds meer zelf, en wordt het langzaamaan stil over de radio… Bergdebutanten vliegen de eerste dagen in rustige lucht maar vliegen ook zo snel mogelijk al thermiekend boven de berg uit. Het is ook een uitgelezen cursus om in te vliegen aan het begin van het seizoen, of om te wennen aan nieuw materiaal.

‘Safari’ – op ontdekkingstocht langs verschillende stekken

Heb je al berg- en thermiekervaring en wil je verschillende stekken leren kennen? Ga dan mee op voor de Safari. Je hebt hier nog geen B2 voor nodig, maar je moet al wel zo’n beetje vliegen op B2-niveau. Er is namelijk maar één instructeur dus je moet zelfstandig kunnen starten en landen. Elke dag verdiep je je samen met de andere cursisten in het weerbericht, en kies je de beste vliegstek voor die dag. Die verkennen we samen, voordat we starten. Het is dé opstap voor het zelfstandig vliegen.

De leerdoelen voor de Safari:

 • Zelfstandig stekkeninformatie verzamelen en beoordelen
 • Weloverwogen keuzes maken rond het vliegen
 • Vliegen zonder hulp van een instructeur, samen met je vliegmaten
 • Starten en landen op meer uitdagende (lees: lastigere) stekken
 • Het in de praktijk brengen van je kennis over het weer en het landschap

Video: André op Safari

Aanmelden en annuleren

Alle bergstages gaan door bij ten minste 6 aanmeldingen. Heb je eenmaal geboekt, dan kun je tot uiterlijk 4 weken voor de stage annuleren. Ook de school kan tot 4 weken vooraf annuleren. Je krijgt dan het aanbetaalde cursusgeld retour. Annuleer je korter dan 4 weken vooraf, dan moeten we toch het hele cursusgeld in rekening brengen. De andere piloten rekenen er dan immers op dat de stage doorgaat. Overweeg dus een annuleringsverzekering af te sluiten voor onvoorziene gebeurtenissen. Zie ook onze voorwaarden en de pagina met info over het coronavirus.

Reacties zijn gesloten.