Vliegterrein Malden

Soms gaan we op lieruitje naar een ander terrein. Een van onze winterstekken is vliegterrein Malden, van  de Nijmeegse Aeroclub (NIJAC). Een prachtige stek in het bos, met twee lange vliegbanen, een hangar, een clubhuis met vaak een flinke pan warme soep én café de Zweef Inn. Zo’n samenwerking tussen zweef en delta is tamelijk uniek in Nederland!

Deltavliegen - Winterlieren bij Delta Fly AdventuresMaldens Vlak is een bijzonder vliegterrein. Het is een natuurgebied, dat deels in beheer is van de zweefvliegclub. De club gaat dan ook erg behoedzaam met het terrein om. Wij natuurlijk ook. We houden ons aan de regels van de club, en laten het minstens net zo netjes achter als dat we het vonden. Vuur en roken is op het terrein niet toegestaan, en never nooit zomaar met je auto het veld oprijden!

Vliegen in de winter

Het mixen van zweefvliegen en delta’s is in Nederland nog een beetje lastig. Daarom vliegen wij op momenten dat de club zelf niet vliegt. Elk jaar kunnen we er van november tot begin maart terecht voor een paar mooie weekends. De data varieren per jaar en zijn vaak pas kort vooraf bekend; houd hiervoor de site en de nieuwsbrief in de gaten. Ook daar beginnen we vaak om 10 uur.

Horeca en overnachten

De Zweef Inn is vroeg in het jaar nog gesloten, maar soms in de weekends is het boscafé wel open. Check dat voor je komt even, en neem anders zelf een thermoskan thee, koffie of warme choco mee. Meestal kunnen we in het weekend ook warm binnen zitten bij de NIJAC, en vaak hebben ze dan zelfs een pan soep! Daar moeten we ons wel vooraf voor aanmelden. In de directe omgeving zijn meerdere restaurantjes en cafetaria’s. Er is een enkele campings open in de winter, en er zijn best wat hotels. Ook wonen er een paar piloten erg dicht in de buurt; soms bieden die ook een plekje aan  betaalbare hotels in de omgeving. Voor een enkeling kunnen we een camperplaatsje regelen.

Extra afspraken vliegen op Malden

In overleg met de zweefvliegclub gelden er een paar extra regels voor het vliegen op Malden. Die nemen we tijdens de ochtendbriefing allemaal door. Wat je in ieder geval vooraf moet weten:

  • Vliegen op Malden valt buiten de normale cursus: iedereen betaalt daggeld

De hoogte van het daggeld wordt nog besproken met Malden; het bestaat uit een onkostenvergoeding voor de school (transport, instructeur, starts) en daggeld voor de NIJAC. Reken op ongeveer € 30 per dag.

  • Er is beperkt schoolmateriaal aanwezig

Heb je nog geen eigen materiaal en wil je wel meevliegen, overleg dan met Heleen. In principe doen we lange baan met de kabelchute ertussen, dus moet je kunnen ontkoppelen. Korte hopjes kunnen ook, maar zijn afhankelijk van hoe druk het wordt met langebaners. Vragen staat vrij!

  • Rijdt NOOIT zomaar met je auto het terrein op

Het is een NATUURGEBIED. Kom je voor het eerst, parkeer je auto dan direct links na de eerste slagboom, vóór de tweede en meld je dan bij Heleen.

Webcam!

Leuk voor thuis: er zijn een aantal webcams op het terrein. Wie weet kunnen de thuisblijvers je wel zien vliegen: http://nijac.nl/nijmeegse-aeroclub/webcam

Hieronder de ligging van het terrein, voor het bestuderen van de weerberichten.

Luchtfoto van vliegterrein Malden

 

Reacties zijn gesloten.