Bergvliegen

Onze bergstages hebben als uitvalsbasis de Haute Savoie in de Franse Alpen. Col du Sapenay is een begrip onder onze cursisten: een berg aan de rand van de Alpen met doorgaans goede vliegomstandigheden en een vertrouwenwekkend groot landingsterrein. In de omgeving liggen veel verschillende vliegstekken met elk hun karakteristieken. Je kunt er ook goed overlandvliegen.

Video: de eerste bergvluchten van Feike


We organiseren verschillende soorten bergstages:

 • Vliegen op Col du Sapenay voor routine, vlieguren en thermiekvaardigheid
 • Stekkensafari om zelfstandig nieuwe stekken te leren verkennen
 • Overlandstage voor je eerste XC-vluchten

De stages op Sapenay en de Safari duren steeds 10 dagen. De eerste dag is je aankomstdag, de tweede dag acclimatiseren we, checken we het materiaal, bekijken we de start- en landingsplaats en nemen we de theorie nog een keertje door. We bespreken ook je leerdoelen en kijken hoe je die het beste kunt oefenen. Vaak plannen we meerdere stages achter elkaar. Volg je die aaneensluitend, dan krijg je € 50 korting op de totaalprijs. Dat geldt ook voor de combinatie oefenhelling – bergstage. Vrije Vliegers vliegen mee voor de helft.

Direct inschrijven Naar de agenda

Bergstage op Col du Sapenay – ontspannen bergvliegen

In de bergvliegweek op Col du Sapenay staat de basis van het bergvliegen centraal. Voor deze cursus verwachten we dat je je eigen vlieguitrusting compleet hebt, en dat je er ook al een keer mee naar de oefenhelling bent geweest. Je moet ook vliegen op ten minste ons B1-niveau. Dat ligt een stuk hoger dan de algemene eisen van de KNVvL, dus informeer even bij ons wat je moet kunnen voor je mee kan.

Leerdoelen bij deze stage:

 • Eerste bergvluchten, veel vlieguren maken
 • Leren thermieken
 • Vliegen in verkeer
 • Vliegen in variabele omstandigheden
 • Verfijnen van je algehele vliegtechniek
 • Goed leren kennen van je eigen vlieguitrusting
 • Zelfstandig worden in starten en landen, inclusief doellandingen
 • Inschatten van de weersomstandigheden in de bergen

Bij deze cursus zijn er twee instructeurs, eentje op de start en eentje op de landing. Er is dus steeds begeleiding aanwezig om je waar nodig te helpen. In de loop van de cursus doe je steeds meer zelf, en wordt het langzaamaan stil over de radio… Bergdebutanten vliegen de eerste dagen in rustige lucht maar vliegen ook zo snel mogelijk al thermiekend boven de berg uit. Het is ook een uitgelezen cursus om in te vliegen aan het begin van het seizoen, of om te wennen aan nieuw materiaal.

Direct inschrijven Naar de agenda

‘Safari’ – op ontdekkingstocht langs verschillende stekken

Heb je al berg- en thermiekervaring en wil je verschillende stekken leren kennen? Ga dan mee op voor de Safari. Je hebt hier nog geen B2 voor nodig, maar je moet al wel zo’n beetje vliegen op B2-niveau. Er is namelijk maar één instructeur dus je moet zelfstandig kunnen starten en landen. Elke dag verdiep je je samen met de andere cursisten in het weerbericht, en kies je de beste vliegstek voor die dag. Die verkennen we samen, voordat we starten. Het is dé opstap voor het zelfstandig vliegen.

De leerdoelen voor de Safari:

 • Zelfstandig stekkeninformatie verzamelen en beoordelen
 • Weloverwogen keuzes kunnen maken rond het vliegen
 • Vliegen zonder hulp van een instructeur, samen met je vliegmaten
 • Starten en landen op meer uitdagende (lees: lastigere) stekken
 • Het in de praktijk brengen van je kennis over het weer en het landschap
Direct inschrijven Naar de agenda

‘Les Petits Cross’ – je eerste overlandvluchten

Overlandvliegen is bijzonder en, zeker in het begin, best spannend. Je start met idee ergens naartoe te vliegen, maar of het gaat halen weet je vooraf niet zeker… De kans is groot dat je onderweg ergens moet landen zonder windzak, op een terrein wat je zelf vanuit de lucht uitkiest. Je moet de condities van de dag goed inschatten, een goed vluchtplan maken, de juiste spullen meenemen.Wat komt er allemaal bij kijken?

 • Hoe bereid je je voor, thuis op locatie én op de vliegdag zelf?
 • En als het zo ver is, hoe maak je een veilige overlandvlucht?
 • Hoe communiceer je zinvol met je vliegmaten onderweg?
 • Hoe zorg je dat je na een buitenlanding weer thuiskomt?
 • Wat doe je als er iets echt mis gaat?

Tijdens deze stage begeleiden we je vanaf de grond en vanuit de lucht en je wordt opgehaald, mits je doorgeeft waar je geland bent. Er hoort ook een gedegen vluchtvoorbereiding bij. Die begint al thuis, en gaat verder op de camping. Deze cursus is voor piloten met B2 of B3, die op verschillende stekken hebben gevolgen en liefst ook al een paar langere thermiekvluchten hebben gemaakt. Die tijdens het vliegen wat aandacht over hebben voor bijvoorbeeld het beoordelen van mogelijke landingsterreinen of het onderhouden van zinvol radiocontact en die bovenal beschikken over een gedegen landingsmentaliteit.

We organiseren deze stage zodra er ten minste 6 gegadigden zijn. Je kunt je alvast aanmelden voor seizoen 2022.

Aanmelden Les Petits Cross 2022

Video: André op Safari

Aanmelden en annuleren

Alle bergstages gaan door bij ten minste 4 aanmeldingen. Voor de Petites Cross geldt een maximum van 6, wees dus op tijd met inschrijven! Heb je eenmaal geboekt, dan kun je tot uiterlijk 4 weken voor de stage annuleren. Ook de school kan tot 4 weken vooraf annuleren. Je krijgt dan het aanbetaalde cursusgeld retour. Annuleer je korter dan 4 weken vooraf, dan moeten we toch het hele cursusgeld in rekening brengen. De andere piloten rekenen er dan immers op dat de stage doorgaat. Overweeg dus een annuleringsverzekering af te sluiten voor onvoorziene gebeurtenissen. Zie ook onze voorwaarden en de pagina met info over het coronavirus.

Reacties zijn gesloten.