Bergvliegen

Onze bergcursussen hebben als uitvalsbasis de Haute Savoie. Col du Sapenay is een begrip onder onze cursisten: een berg aan de rand van de Alpen met doorgaans goede vliegomstandigheden en een vertrouwenwekkend groot landingsterrein. Alle bergcursussen die we organiseren hebben die berg als startpunt. In de omgeving liggen erg veel vliegstekken met elk hun eigen karakteristieken. Die verkennen we met de Safari. De overlandcursus is voor piloten met B2 die hun vleugels verder wil uitslaan. Nieuwe stekken, afstanden vliegen, buitenlandingen en vooral ook een goede voorbereiding op het ‘wegvliegen’ komen uitgebreid aan bod.Bergstage Sapenay

 • 10 – 19 mei
 • 19 – 28 juli
 • 6 – 15 september

Bergstage Safari

 • 18 – 27 mei
 • 27 juli – 5 augustus


Les petites Cross’ – XC

 • Ingepland op verzoek van minimaal 4 piloten

 

Superstage Hemelvaart/Pinksteren

 • 10 – 27 mei: de eerste week op Col du  Sapenay, de tweede week op stekkensarafi in de omgeving


Video: de eerste bergvluchten van Monique van Kessel

Combinatie Sapenay & Safari met Hemelvaart – start goed ingevlogen het seizoen

Wil je veel vlieguren maken en goed ingevlogen op Safari? Combineer dan de bergstage op Col du Sapenay met de Safari. Je staat dan zelfverzekerd je mannetje op de vaak wat lastigere stekken van de Safari. Heb je vooral bij een andere school gevlogen of zoek je als gebrevetteerde een toffe vliegvakantie, dan is dit de ideale manier om een nieuw vlieggebied te leren kennen. En helemaal met Hemelvaart en Pinksteren; je start je vliegseizoen goed met 2 weken vliegen en je leert een erg mooi vlieggebied goed kennen. Een mooie vliegvakantie met gelijkgestemde vliegmaten. Combineer je de stages dan krijg je een leuke korting, zie de prijslijst.

Bergstage op Col du Sapenay – ontspannen bergvliegen

In de bergvliegweek op Col du Sapenay staat de basis van het bergvliegen centraal. Voor deze cursus verwachten we dat je je eigen vlieguitrusting compleet hebt, en dat je er ook al een keer mee naar de oefenhelling bent geweest. Je moet ook vliegen op ten minste ons B1-niveau. Dat ligt een stuk hoger dan de algemene eisen van de KNVvL, dus informeer even bij ons wat je moet kunnen voor je mee kan.

Leerdoelen bij deze stage:

 • Eerste bergvluchten
 • Leren thermieken
 • Vliegen in verkeer
 • Verfijnen van je algehele vliegtechniek
 • Goed leren kennen van je eigen vlieguitrusting
 • Zelfstandigheid opbouwen in starten en landen, inclusief circuitvliegen, af-ss-en en doellandingen
 • Inschatten van de weersomstandigheden in de bergen en vliegen in variabele omstandigheden

Bij deze cursus zijn er twee instructeurs, eentje op de start en eentje op de landing. Er is dus steeds begeleiding aanwezig om je waar nodig te helpen. In de loop van de cursus doe je steeds meer zelf, en wordt het langzaamaan stil over de radio… Bergdebutanten vliegen de eerste dagen in rustige lucht maar vliegen ook zo snel mogelijk al thermiekend boven de berg uit. Meer ervaren piloten kunnen al sneller thermieken. Het is een uitgelezen cursus om in te vliegen aan het begin van het seizoen, of om te wennen aan nieuw materiaal.

‘Safari’ – op ontdekkingstocht langs verschillende stekken

Heb je al berg- en thermiekervaring en wil je verschillende stekken leren kennen? Geef je dan op voor de Safari. Je hebt hier nog geen B2 voor nodig, maar je moet al wel B2-niveau hebben. Er is namelijk maar één instructeur dus je moet zelfstandig kunnen starten en landen. Elke dag verdiep je je samen met de andere cursisten in het weerbericht, en kiest dan samen de beste vliegstek voor die dag. Je leert dus verschillende vliegstekken kennen. Het is een prima opstap voor het zelfstandig vliegen met B2, alleen, met je vliegmaatjes of met een club. Omdat het echt gaat om zelfstandigheid, kun je pas mee met deze stage als je er echt aan toe bent. Vraag jezelf dus goed af of je echt al op B2-niveau vliegt.

StartklaarJe kunt in ieder geval al:

 • Zelfstandig starten en landen
 • Zelfstandig startcondities inschatten
 • Starten en landen op lastigere terreinen
 • Thermieken
 • Vliegen in verkeer

Bij elke Safari hoort een voorbereidingsavond, ongeveer een maand voor de cursus start. Deze voorbereiding is in Nederland, op of vlakbij ons lierterrein. Hier komt goede voorbereiding aan bod, zowel praktisch (materiaal, vliegstekken, informatiebronnen) als fysiek en mentaal (goed invliegen, energiebalans, voorbereiding op alleen starten/landen). Ook leer je dan je vliegmaten alvast kennen. Erg leuk ook voor de piloten die van buiten de school komen!

‘Les Petites Cross’ – eerste overlandvluchten

Overlandvliegen is bijzonder en spannend. Je start met idee ergens naartoe te vliegen. Of je het gaat halen weet je vooraf niet zeker… De kans is groot dat je onderweg ergens moet landen zonder windzak, op een terrein wat je zelf vanuit de lucht uitkiest. Je moet de condities van de dag goed inschatten, een goed vluchtplan maken, de juiste spullen meenemen. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe bereid je je voor? En als het zo ver is, hoe maak je een veilige overlandvlucht? Twee zeer ervaren instructeurs begeleiden op de grond en in de lucht en de retrieve wordt helemaal voor je geregeld. Deze cursus is voor piloten met B2 of B3 en een goede landingsmentaliteit. Aanmelden hiervoor kan tot 1 mei van het lopende jaar; bij ten minste 4 deelnemers plannen we de cursus in. Zorg dat je er op tijd bij bent!

Video: André op Safari

Reacties zijn gesloten.