“Mijn eerste vliegdag van het jaar”

Serge stuurde een verslagje van zijn eerste vliegdag van het seizoen 2019. Hij heeft aardig wat beleefd en geleerd! Wil jij ook op een of andere manier verslag doen van een van je vliegavonturen? Stuur dan een berichtje aan Heleen.


Mijn eerste vliegdag van het jaar – door Serge

Ondanks het vertrouwde gevoel in mijn deltavleugel blijft de eerste dag vliegen na langere tijd spannend. Het is daarom ook zo belangrijk om met regelmaat te gaan vliegen, maarja… de winter is soms zo koud en guur (nog afgezien van de beperkte thermische omstandigheden). Vrijdag 10 mei was gelukkig weer een wat betere dag. De wind was, ondanks eerdere voorspellingen van harde en vlagerige wind, wat rustiger (5-6 meter/seconde) en een 7/8 altocumulus wolkendek. Helaas geen mogelijkheid om lekker te zonnen dus.

De dag begon voor mij wat later. Het voorbereiden van alle spullen bij elkaar zoeken, batterijen opladen (radio, hoogtemeter), EHBO setje, waaronder tekenpincet, droge kleding (mocht je nou toch net in dat ene slootje landen) en voor als de zon toch gaat schijnen, een pet en zonnebrand. Hiervóór had ik helaas geen tijd, dus alles pas in de ochtend op de dag van het vliegen. Dat maakt dat je eerder op moet staan… of later vertrekken en dan kom je pas aan als de rest al is opgebouwd en klaar voor de start. Hierdoor kan je al gauw 1 of 2 vluchtjes minder maken dan de rest, maar daar had ik me op voorbereid. Een drie vluchten op een dag maakt mij al heel tevreden.

Er waren totaal 4 piloten aanwezig. Eén piloot had in de winter zijn toestel bij de fabrikant na laten kijken, waardoor hij de pre flight check wat grondiger wou uitvoeren. Je moet er anders maar op vertrouwen dat een ander zijn werk goed heeft gedaan en dat is nooit prettig. Al met al was de eerste start iets voor het middaguur waarna de wind was gedraaid. Helaas dus alle vleugels en spullen naar de andere hoek van het veld. Daar neergestreken zijn er twee starts gemaakt, waarvan de laatste een bijzondere was. Door het geloop met de vleugels was ook de reeds uitgelegde lierkabel in een bocht komen te liggen. Voor het strak trekken van de kabel stonden we dan ook met drie man flink hard te trekken waarna de kabel tussen trekijzer en lierkabel brak. Hierdoor kwam plots de volledige kracht te staan op de piloot die klaar stond, die vervolgens over de drie personen duikelde die een tel daarvoor allen achterover vielen door de kabelbreuk. Door snel handelen van de liervrouw was de kracht meteen van de kabel waardoor erger voorkomen is. De vleugel van de piloot had een nose-in gemaakt, maar was gelukkig onbeschadigd, evenals de (wel wat geschrokken) piloot zelf. De drie kabeltrekkers waren ook allen er goed vanaf gekomen, maar ook dat had erger kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een staaldraad die door de kracht tegen je gezicht aan komt. Een (veiligheids)bril en handschoenen kunnen zeker geen kwaad, ook niet voor de mensen die de piloten helpen.

De rest van de vluchten is allemaal goed verlopen. Niet alle vluchten kwamen hoog, soms doordat de lier niet hard kon trekken vanwege iets wegsturen van de lier. Een andere keer van toch nog teveel aantrekken na de vlakke fase. Hierdoor kwam een piloot niet uit in zijn vlucht bij het beoogde landingsterrein. Voor het gevoel was een 360 graden bocht teveel risico gezien de hoogte, dus was het besluit een bocht van 180 graden en met de wind mee te landen, op de buik. Het gras was kort, het veld had weinig kuilen, waardoor dit goed ging, maar was in alle opzichten geen verstandige keuze. De landingssnelheid was bij deze windsnelheid al best wel fors, een wieltje dat tegen een blokkade op komt zorgt dan voor een nose-in met alle gevolgen van dien. Maak dus altijd voor de start een plan voor jezelf waar je naar toe uit kan wijken voor als het niet gaat zoals je in eerste instantie wou. De laatste tip is de start zelf. Het is altijd spannend om te startten. Is je vleugel horizontaal, staat je neus goed, is de wind goed, kabel strak en ben je er klaar voor. Dit kan je allemaal bedenken terwijl je je vleugel draagt en startklaar staat, maar je kan ook een aantal zaken bedenken voordat je je vleugel optilt als je bij de start staat. Dan kan je zo mogelijk direct startten na optillen en verlies je geen onnodige kracht door lang startklaar te staan. Voor mijzelf de tip om weer op zoek te gaan naar nieuwe handschoenen. Deze zijn dusdanig versleten dat de aluminium buis makkelijk weg glijdt in mijn hand. Rubber handschoenen van het tuincentrum zijn stroef, warm en lekker goedkoop heb ik mij laten vertellen. Nu nog een cool kleurtje zien te vinden :-)

Serge

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Één reactie op “Mijn eerste vliegdag van het jaar”

  1. Heleen zeggen:

    Bedankt voor het leuke verslag Serge! En dank ook voor de tips; al zou ik sommige zelf wat anders omschrijven. Een veiligheidsbril kan bijvoorbeeld, maar als iedereen vóór hij of zij ergens aan gaat trekken eerst kijkt of dat wel helemaal in orde is, voorkom je ook een boel.

    Die spanning van de eerste keer vliegen na een tijdje niet, die blijft. En het is precies zoals je schrijft: óf meer vliegen, óf goed voorbereiden en in bekende, rustige omstandigheden de kop er weer af vliegen.