Coronavirus: hervatten lieren

Deltavliegen mag weer! We kunnen langzaamaan de lessen hervatten. De KNVvL heeft een protocol opgesteld voor de luchtsport. Wij hebben daar met input van de DHV, de NKBV en het RIVM wat aan toegevoegd voor onze lessituatie. Als we ons hieraan houden, dan kunnen we met elkaar op een verantwoorde manier de lucht weer in. We beginnen met gevorderde piloten, met eigen materiaal of sologebruik van schoolmateriaal. Werken de protocollen goed én gaan de campings weer open, dan hervatten we ook de beginnerslessen.

Het wordt een beetje improviseren: afstand houden, héél veel handen wassen, creatief op zoek naar overnachtingsmogelijkheden en goed letten op welk materiaal we gebruiken. Maar, voor wie echt graag de lucht in wil, kan het wel. Vanwege het moeten improviseren beginnen we met de gevorderden: die kunnen na het lezen van de richtlijnen zelf inschatten wat de gevolgen zijn voor het vliegen en hun verblijf. Werkt dat goed, dan hopen we vanaf 1 juli ook weer beginnerslessen te kunnen organiseren.

Nieuwe agenda

Alle lesdata vind je in de agenda. Deze planning is gebaseerd op de huidige informatie: buiten sporten in groepsverband mag weer, campings en horeca zijn nog zo goed als gesloten. Reizen binnen eigen land voor plezier mag, mits je met eigen vervoer komt. Het OV blijft voor noodgevallen en mensen die niet anders kunnen. Vanaf 1 juli kunnen er mogelijk weer campings en horecagelegenheden open, maar reizen naar het buitenland zit er voorlopig nog niet in. Daarom vervallen voorlopig de lessen op onze oefenhelling in Duitsland en het bergvliegen in Frankrijk. In plaats daarvan organiseren we een sleepcursus in eigen land. De hoofdmoot wordt dus lieren, en daar gaat onderstaand protocol dan ook over.

Algemene maatregelen om en op het veld

Om en op het veld gelden dezelfde regels als in elke publieke ruimte: je houdt altijd 1,5 meter afstand van elkaar. Kan dat niet, dan draag je beide een mondkapje. Je wast je handen zeer regelmatig (minimaal 20 seconden, water en zeep, je weet wel), niest niet in je hand en gebruikt wegwerpzakdoekjes. Je komt in je eentje met eigen vervoer, of hooguit met mensen van één huishouden per auto. Toeschouwers zijn niet toegestaan, niet op het erf en niet op het veld. De school zorgt voor water en zeep in het melklokaal en voor handgel, doekjes en papier op het veld. Gooi het afval na gebruik in de groene prullenbak en sluit het deksel goed. Raak dat alleen aan met schone handen!

Maatregelen voor het vliegen

Voor het vliegen komt er nog wat bij:

 • Je raakt alleen je eigen materiaal zomaar aan
 • Je vliegt zo veel mogelijk met eigen materiaal: helmen, porto’s, tweede lijntjes etc. worden niet gedeeld. Mis je iets, vraag dat dan vooraf bij de school te leen. Je kunt dat leenmateriaal het hele lesblok gebruiken
 • Je wast je handen grondig vóór en ná het aanraken van gedeeld materiaal of materiaal van een ander (de kabelchute, de kabel als je die aangeeft, de neuskabels van een ander bij een hangcheck etc.)
 • Kun je om wat voor reden dan ook géén 1,5m afstand houden, dan moet je een mondkapje op

De school zorgt voor water en zeep in het melklokaal en voor handgel, doekjes en papier op het veld. Gooi het afval na gebruik in de groene prullenbak en sluit het deksel goed. Raak dat alleen aan met schone handen!

EHBO en ongevallen

In een noodgeval krijg je natuurlijk hulp. Gaat het om een pleister of iets anders wat je zelf kunt pakken? Doe dat dan zelf, en maak na het verzorgen van je blessure de EHBO-doos weer schoon. Bij een serieus ongeluk werken we zo veel mogelijk met mondkapjes en handschoenen.

Kom je wel of niet?

Kom je vliegen? Geef jezelf vóór je in de auto stapt eerlijk antwoord op deze vragen:

 1. Had je de afgelopen 24 last van hoesten, neusverkoudheid, koorts of benauwdheid?
 2. Heb je een huisgenoot met koorts of benauwdheid?
 3. Heb je COVID-19 gehad en is dat in de laatste 7 dagen bevestigd?
 4. Heb je de laatste 14 dagen contact gehad met iemand die COVID-19 had toen hij of zij klachten had?
 5. Ben je in thuisisolatie omdat jij of een huisgenoot direct contact had met iemand die COVID-19 had?

Beantwoord je één van de vragen met ja? Blijf dan thuis en meld je even af bij Heleen. Is het anwoord volmondig nee en voel je je echt fit, uitgerust en gezond? Kom dan lekker vliegen! Heleen is verplicht ieder van jullie deze vragen elke dag opnieuw te stellen. Wees dus eerlijk naar jezelf, en meldt het als je denkt dat er toch wat aan de hand is.

Kom je liever niet vliegen vanwege het virus, of moet je de grens over en kan dat niet? Geen probleem, je cursus verloopt voorlopig niet. Laat het ons wel even weten.

Reis en verblijf

Je reis en verblijf hoort niet per se bij onze lessen, maar omdat jullie uit het hele land komen, raakt het onze activiteiten toch. Als je komt, reis dan alleen of alleen met huisgenoten. Carpoolen is niet toegestaan. Verblijven kan voorlopig in het B&B van Riet, op de kamers met eigen sanitair. Ontbijt krijg je dan op de kamer of in de ruime gemeenschappelijke ruimte. Houdt ook in het B&B afstand van elkaar en respecteer de voorschriften van het RIVM. Zijn de kamers in het B&B vol, dan is er beperkt de mogelijkheid om bij Heleen te logeren in het tuinhuis en de schaftwagen. Informeer hier vooraf naar.

Sanitair

Het gedeelde sanitair voor de camping is gesloten. Het toilet is dus ook niet toegankelijk voor piloten tijdens het vliegen. Verblijf in het B&B, dan heb je een plee. De rest doet er goed aan toiletpapier en een afvalzakje mee te nemen; er is alle ruimte om buiten je behoefte te doen, maar laat geen toiletpapier slingeren.

Eten en drinken

De koffiekeet is beschikbaar, de deur blijft gedurende de dag open. Eén persoon per keer kan naar binnen voor het zetten van koffie/thee, inschenken van frisdrank of voor het gebruik van de kraan voor handen wassen en waterflessen vullen. Eten en drinken neem je zoals gebruikelijk zelf mee. ’s Avonds samen uit eten gaat nog niet, maar wat afhalen of laten bezorgen kan wel. Buiten is genoeg ruimte om op afstand met elkaar te eten. Neem hiervoor zelf stoel, tafel en eetgerei mee!

Meer protocollen en adviezen:

Getagd , . Bladwijzer de permalink.

3 Responses to Coronavirus: hervatten lieren

 1. Michel zeggen:

  Goede regels, ik ben er klaar voor!

 2. Jappie zeggen:

  Compliment ! Dit is de meest complete – to the point – Coronamaatregeleninformatie (3 x woordwaarde) die ik tot dusverre heb gezien.

  • Heleen zeggen:

   Dank je wel Jappie! Het was even puzzelen en combineren van verschillende protocollen en regels, maar zo kunnen we er denk ik goed mee uit de voeten. Of uit de veren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *