Noodparachutes

Elke piloot doet er alles aan zo veilig mogelijk te vliegen. En toch doen we er goed aan er zo nu en dan bij stil te staan dat we een luchtsport doen, en dát er ooit eens iets mis kan gaan. En dan is het goed dat je kunt vertrouwen op een degelijke noodparachute. Het enige onderdeel van de uitrusting dat gemaakt is om na zijn levensduur liefst ongebruikt weg te gooien.

Voor elke soort piloot is er een eigen chute. Een extra grote voor duopiloten, een extra snelle voor aerobatics, en een kleine en lichte voor de recreatieve piloot. Ze zijn allemaal gemaakt om je levend terug te brengen naar moeder aarde als je vleugels het niet meer doen. Wil je weten welke chute voor jou het meest geschikt is, kijk dan bij ons koopadvies voor noodparachutes of neem dan even contact op voor overleg (zeker nu die pagina nog in wording is ;-).

NB: Woody Valley biedt ook parachutes aan. Per 2020 te koop: de Quadro Light 115 en de Quadro Licht 140. Modern, snel openend, licht en klein én duurzaam: deze chutes gaan 15 jaar mee. Richtprijs € 1000 à € 1025 ex swivel, meer info bij Heleen.

Let op: de levertijd kan variëren van een dag tot een week of langer. Verzendkosten zijn niet bij de prijs inbegrepen en varieren op basis van de voorraad, het afleveradres en hoeveel haast je hebt. Bij afhalen bij Randaonero of op een van de lesstekken, krijg je korting op de verzendkosten.

Rotor of swivel

De noodparachutes van Charly en Icaro werken voor deltavliegers het beste in combinatie met een swivel of rotor. Beide fabrikanten verkopen hun eigen model, maar bij beide gaan ze in principe levenslang mee. Koop je je eerste chute, dan koop je er een swivel bij. Ben je toe aan een nieuwe chute, dan kun je je swivel inleveren bij het bestellen van een nieuwe chute. Je betaalt dan de prijs van een chute zonder swivel. Heb je al een noodparachute zonder rotor of swivel, dan kun je deze alsnog inbouwen. Zitten de chute en de vangband aan elkaar gelust, dan kun je dat makkelijk zelf doen. Zitten ze aan elkaar genaaid, dan is het een klusje voor de fabrikant. Een losse rotor kost € 90

Bijzonderheden noodparachutes Charly

Charly maakt technisch hoogwaardige noodparachutes voor een vriendelijke prijs. Op de nieuwe DiamondCross-reeks na zijn het niet de kleinste of lichtste chutes op de markt, maar ze zijn betrouwbaar en niet duur. De DiamondCross is in 2018 net nieuw, en is veel lichter dan zijn voorgangers. Voor parapentes is deze bestuurbaar, voor ons delta’s is ‘ie niet bestuurbaar maar vliegt ‘ie wel diagonaal vooruit, en daarmee is de daalsnelheid aanzienlijk lager. De DiamondCross heeft ook een nieuw ontwerp binnencontainer. De andere modellen chute hebben een binnencontainer waar de parachute echt in zit. De container loopt taps toe (of uit), waardoor de chute er toch goed uit komt. Het inpakken luistert wel nauw; je moet hierbij goed de aanwijzingen in de handleiding volgen.

De bijzonderheden van de noodparachutes van Charly:

  • Charly HG, de betrouwbare allrounder voor niet al te zware piloot-toestelcombinaties.
  • Revolution HG, dubbelkap-chute die iets sneller opent en wat langzamer daalt dan de HG, ook voor lichtere piloot-toestelcombinaties.
  • Clou 2 HG SAS, topmodel voor zware (top)toestellen, snellere opening en schokabsorbtiesysteem. Gemaakt voor 140 kg. € 788 of € 690 zonder rotor
  • Diamond Cross 125 – 160 – 220, superlicht en klein, lagere daalsnelheid door meer voorwaartse snelheid, pendelvrij, snelle opening en nieuw model binnencontainer. EN en LTF-keurmerk.
  • Biplace Duo 160, voor lichte duopiltoten en vliegen met motorharnassen. Bijna pendelvrije middellijnschute met stabilisatie-openingen.
  • Biplace Duo 200, voor zwaardere duoplioten. Topmodel onder de duo-chutes, dubbelkap met relatief snelle opening en lage daalsnelheden.

Meer informatie over de verschillende modellen op de site van Charly (Engels en Duits).

Bijzonderheden noodparachutes Icaro Paragliders / Fly More

De noodparachutes van Icaro (Icaro Paragliders, dus niet Icaro2000) zijn net als die van Charly kwaliteitsproducten uit Europa. Ze zijn net wat kleiner en lichter dan de meeste modellen van Charly, en daarmee ook wat duurder. Ze openen ongeveer net zo snel en kwalitatief zijn ze net zo goed. De meeste chutes van Icaro hebben een binnencontainer van het envelopmodel; ze worden dichtgehouden met 1 lus van de vanglijnen en vallen makkelijk open zodra die lus eruit is. Daarmee luistert het inpakken net iets minder precies. Het zijn middellijnschutes met aan de binnencontainer een extra hulpschermpje, dat het openen vergemakkelijkt. Meer informatie bij Icaro Paragliders (let op: die informatie gaat over de chutes voor schermvliegen).

 

Vouwen en checks

Kun of wil je zelf je parachute niet vouwen, dan kun je daarvoor natuurlijk ook bij ons terecht. Voor een vaste prijs vouwen wij je chute of leren we het je. Is je chute wat ouder en wil je hem laten controleren, dan kan dat ook.

Reacties zijn gesloten.